Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mätningar ska förhindra stroke

Sedan två veckor tillbaka satsar vårdcentralen Engelbrekt på en teknisk metod som kan förebygga stroke för patienter som är i riskgrupp för det.
– Vad vi vet är det ingen annan vårdcentral som gör det vi gör här, säger Åsa Carlsson.

Hon är biomedicinsk analytiker och har tillsammans med läkaren Jan Castenhag, som är specialist på invärtes medicin, tagit initiativ till satsningen som annars bara genomförs på medicinkliniker och strokeenheter.

Vad Engelbrekt har gjort är att ha köpt in fem så kallade Zenicodosor. Det är mätare som patienter i riskgrupp för att få stroke får ta med sig hem och sedan göra EKG-test via 30 sekunders tryck med tummarna mot dosan två gånger per dygn.

Mätningarna sänds direkt från dosan till Engelbrekt, där personal kan läsa av resultatet. Det är personer som riskerar att drabbas av stroke om de har förmaksflimmer som är målgruppen.

– Vi letar efter patienter som har förmaksflimmer, säger Åsa Carlsson.

Om patienterna upplever symptom under testperioden kan fler mätningar göras per dag.

– De flesta sådana här studier som gjorts är på två veckor, men vi tänkte köra tre veckors mätningar på våra patienter för att se om något kan hittas under den där extraveckan, säger Jan Castenhag, som ännu inte upptäckt något alarmerande hos testpatienterna.

Inköpet av utrustning har kostat Engelbrekt cirka 60 000 kronor och rent ekonomiskt är satsningen bara en utgift för den privata vårdcentralen.

Men testningen kan i gengäld spara massor av lidande för människor som kan få behandling i tid när en stroke är på gång.

Krasst ekonomiskt kan det också i vårdkostnader bli en rejäl besparing – en strokedrabbad beräknas kosta samhället 600 000-700 000 kronor.

För Sverige som helhet uppskattas stroke relaterat till förmaksflimmer kosta bortåt 5 miljarder kronor årligen.

– Så förutom för patienterna är det egentligen landstinget som tjänar på vår satsning, säger Jan Castenhag.

Det har beräknats att cirka 300 000 svenskar har förmaksflimmer och att knappt hälften av dem får i nuläget en adekvat behandling för förhindra stroke.

– Vi skulle kunna ha många fler mätare ute, men vi har valt att börja så här. Vi ser det här som en bra service för våra patienter och att det kan bidra till att minska lidande och samtidigt spara enorma summor pengar för samhället, säger Åsa Carlsson.

Hon tilläger:

– Det är redan kö efter mätarna.

Jan Castenhag kan inte se några nackdelar med den nya strokeförebyggande satsningen.

– Jag ser bara fördelar.

Anser du att alla vårdcentraler borde ha sådana här mätare?

– Ja, och det kommer nog också.