Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matlagning, graffiti och textilt återbruk på lovschemat

På höstlovets första dag hölls en aktivitetsdag i Coriandergården för skollediga ungdomar. På schemat för kvällen stod matlagning, graffiti och textilt återbruk.
– De är ambitiösa, säger Tommy Kokkarinen, som hjälpte ungdomarna att laga och servera en trerättersmeny.

Coriandergården var fylld av aktivitet på måndagskvällen. Ett 20-tal skollediga ungdomar deltog i aktivitetsdagen som arrangerades av Säterbygdens församling och Sensus. I källaren turades ungdomarna om att prova på graffiti. Instruktörer var Aje Thåli och Håkan Brydén från falun.

– Vi har varit ut på ett par gymnasieskolor och visat upp graffiti tidigare. Här lär vi ut blandtekniker, med både sprayburkar och penslar. Det är lite kul när de inte har någon bakgrund inom graffitimålning, då tänker de på ett annat sätt, säger Aje Thåli.

– Jag var på graffitiutställningen på Dalarnas Museum och det var så jag fick kontakt med killarna. Vi skulle jättegärna boka in dem igen till Alla hjärtans dag. Det här blir så snyggt, tycker Ingrid Weilguni Larsson, församlingspedagog inom barn- och ungdomsverksamhet i Säterbygdens församling.

Ungdomarnas graffititavlor ska auktioneras ut i Säters kyrka på första advent. Överskottet ska gå till behövande familjer i Säter.

En trappa upp hjälpte Tommy Kokkarinen ungdomarna att laga en trerättersmeny som de sedan serverade till sina kamrater.

– Det är mitt lilla bidrag till detta arrangemang. Det är kul att komma ut så här och vara med. Ungdomarna är ambitiösa men de har inte så mycket tålamod utan allt ska gå väldigt snabbt. Men jag tycker att det går jättebra för dem. Det är nyttigt för mig att få vara med här, speciellt för pedagogikens skull, säger Tommy Kokkarinen, som till vardags är hotelldirektör för Säters Stadshotell, innan har ger instruktioner till ungdomarna som stod på rad och var redo att bära ut maten till sina hungriga kamrater i matsalen.

Förutom graffitin och matlagningen kunde ungdomarna även prova på textils återbruk, som lärdes ut av Malin Lindström. Där fick ungdomarna lära sig att skapa nya saker av gamla, uttjänta slipsar, band med mera.

Ingrid Weilguni Larsson var nöjd med kvällen.

– Det blev ett 20-tal barn till slut efter att vi fick en del sena återbud bland annat på grund av sjukdom, säger hon.