Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matlådor ersätter lagad mat?

Finns det tankar på att återinföra matlådor inom äldreomsorgen i Älvdalens kommun? En insändare i tidningen antydde nyligen det.
– Jag såg det och är förvånad över hur den tolkningen har kunnat uppstå, det finns inga sådana tankar, säger socialchef Monika Jernberg.

Älvdalens äldre plågades för några år sedan med smaklösa matlådor från Sala, de så kallade "Salalådorna".

I Idre startade de äldre ett matuppror och Salalådorna ersattes med lagad mat som de äldre fick köpa till kraftigt reducerat pris av den lokala krögaren Fared Cekan på restaurang Lodjuret. Han sålde maten till samma pris som de äldre betalade för matlådorna. Därigenom kunde kommunen spara stora pengar på varje lunch, då de inte behövde subventionera de dyrare salalådorna.

Nu är matlådorna borta och kommunen har tre tillagningskök för de äldre och skolorna, men ryktet går nu om att matlådorna är på väg tillbaka.

– Det som kan komma att ske är att vi tvingas höja kostnaden för den mat vi serverar från dagens 45 kronor till 50 kronor, säger Monika Jernberg.

Det är också ett förslag till socialnämnden att ta ställning till. Inom det särskilda boendet där det förekommer matabonnemang skulle kostnaden för det höjas från 3 350 kronor per månad till 3 550 kronor.

– Socialnämnden beslöt att avstå från att ta ett beslut i väntan på att köksenheten, som finns inom barn- och utbildningsnämndens verksamhet, presenterar en kompletterande utredning om de faktiska kostnaderna för maten. Redan idag är maten betydligt dyrare än vad kommunen tar ut i betalning, säger Monika Jernberg.

Med facit i handen hade det onekligen varit billigare för kommunen och inte minst de äldre i Idre att fortsätta få maten lagad av Fared Cekan.

Den mat som idag serveras till de äldre lagas vardagar, medan det handlar om mat som värms upp under helgerna.