Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matjätte fick rätt - kommunen tvingas göra om upphandling

Kammarrätten i Sundsvall ger i en dom Servera R & S AB rätt när företaget överklagade beslutet om lokal upphandling Rättviks kommun ville genomföra.
Kommunen ställde särskilda djurhållningskrav vilket Kammarrätten i sin dom anser vara svåra att efterleva.
Domen betyder också att upphandlingen ska göras om.

-Vi anser att EU:s krav på djurskydd är minimikrav, vi ville skärpa djurhållningskraven för att kunna ha produkter i våra kök med hög kvalitet.

Men Kammarrätten anser inte att så höga krav kan säkerställas och därmed är upphandlingen ett brott mot likabehandlingsprincipen.

Det finns inte någon svensk kommun som har lyckats göra en utvärdering av djurskyddskraven. Detta på grund av att regelverket är komplicerat om omfattande, skriver Kammarrätten i sin dom.

Rättviks kommun har invändningar och anser att det finns möjligheter att kontrollera Miljöstyrningsrådets kriterier som omfattar 67 miljömärkningar, men Kammarrätten skriver i sin dom att det inte är realistiskt att tro att en sådan kontroll vore möjlig.

Rättviks kommun avbröt upphandlingen av mjölk, mjölkprodukter, kött och ägg som är värd 2.4 miljoner kronor per år. -Jag har varit i kontakt med vårt juridiska ombud, chefsjuristen på Sveriges kommuner och Landsting och vi kommer att överklaga Kammarrättens dom.

-Upphandlingen avbröts och vi står för närvarande avtalslösa. Upphandlingen gällde framför allt ägg, kött och mjölk får vi genom Återtaget, vår egen produktion inom gymnasieskolan, säger kanslichef Ulf Israelsson.

-I den här processen fick vi hjälp av regeringens Miljöstyrningsråd, men det hjälpte inte. Många kommuner stöder oss i vår kamp för bra djurhållning och bra produkter. Vi tyckte inte att det var problem att följa upp djurhållningskraven, vilket Kammarrätten alltså inte höll med om. Kommunstyrelsen är enig i frågan om att vi ska fortsätta kämpa för höga krav inom djurhållningen.

Kommunfullmäktiges ordförande Jonny Jones är kritisk till Kammarrättes dom.

-Något är fel i lagstiftningen om offentlig upphandling. Vi har haft regeringens representanter till hjälp i processen, men det hjälpte tydligen inte. Jag kommer att driva den här frågan politiskt gentemot jordbruksministern, säger Jonny Jones.