Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Matjättar gynnas av EU:s lag"

Landstingsrådet Ann-Catrin Lofvars (MP) beklagar att LOU sätter käppar i hjulet för småskaliga lokala offentliga upphandlingar.
– Som nu i fallet Rättvik så gynnas de stora aktörerna av systemet. De små slås ut. Det måste till en lagändring, säger hon.

Landstingsrådet och styrelseledamoten i SKL, Sveriges kommuner och landsting, Ann-Catrin Lofvars beklagar att kommuner och landsting inte tillåts ha större möjligheter att ställa egna kriterier på de egna offentliga upphandlingarna.

– Lagen om offentlig upphandling, LOU, gynnar de stora bolagen. De mindre producenterna får det allt svårare i konkurrensen. Det här är något som inte bara Rättvik kämpar mot. I SKL är detta en återkommande fråga som vi diskuterar kommuner och landsting emellan, säger hon.

Frågan är komplicerad. Det vet inte minst Ann-Catrin Lofvars med juristexamen och många år som yrkesverksam jurist i bagaget.

– Lagen om offentlig upphandling är inte bara dålig. Den är en garanti för den fria rörligheten och för mer säkra, bättre och rättvisa upphandlingar. Men problemet är att den småskaliga, lokala och närodlade produktionen drabbas av nuvarande regler. Drabbade är exempelvis dalabönder och Siljan chark, säger hon.

Enda lösningen är att ändra de lagar som styr offentlig upphandling - nationella såväl som i EU. Att Rättvik överklagar beslutet till regeringsrätten för att få ett prejudikat tror hon inte på.

– Det måste vara möjligt att göra mindre småskaliga offentliga upphandlingar. Då måste lagen ändras, säger hon.

Ann-Catrin Lofvars lovar agera i frågan.

– Det jag kan göra i min roll är att lyfta frågan i SKL, där jag sitter med i styrelsen. Vi kan inte fatta några beslut, men vi har kanaler rakt in i regering och riksdag. För att det ska bli resultat i frågan måste alla som kan agera göra det på många olika nivåer. Även inom EU. Vägen är lång, säger Ann-Catrin Lofvars.