Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matchfixing i fokus: "Division 1-spelare extra utsatta"

Bragespelarna är några av de spelare som är mest utsatta för påtryckningar från kriminella nätverk.

Annons

Under de senaste tre åren har svenska fotbollförbundetuppmärksammat 70 fall av misstänkta matchfixningar – från superettan till division 3. Johan Claesson är Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixing och han är den som under fotbollssäsongen har rest runt i Sverige för att informera alla division 1-klubbar om riskerna med bland annat matchfixing,

– De tre högsta serierna i Sverige omsättermycket spel och framförallt division 1 och division 2-spelare riskerar att tacka ja, De tjänar inte lika mycket som spelare i de högsta serierna och de kanske ser matchfixing, eller att satsa pengar på sin egen match, som ett lätt sätt att tjäna lite extra pengar, säger Johan Claesson.

Läs också: Brage mållöst och uddlöst mot Umeå

Kan man säga att de (spelarna) ligger i riskzonen?

– Det är mer att de har högre sårbarhetsfaktorer och spelarna är extra utsatta. Division 1-spelare har tidigare även legat utanförinformationsglappet. I Allsvenskan och superettan får spelarna information och i år har vi bestämt oss för att satsa på att ge även division 1-klubbarna information.

Det är första gången som riksidrottsförbundet (RF) gör en satsning kring matchfixing. Satsningen görs tillsammans med Svenskafotbollsförbundet, ettanfotboll och spelarföreningen. Riksidrottsförbundet åker ut till alla division 1 klubbar i Sverige för att ta upp diskussionen kring just matchfixing.

Vad säger ni till spelarna när ni kommer ut?

– Vi berättar om de oerhörda risker som följer med om man tackar ja. I många fall är det kriminella nätverk som organiserar detta(matchfixing). Till en början kanske det är vänskapligt, men sedan blir man en bricka i deras spel.

Läs även: Hatet har blivit vardag för Dalkurdspelarna

Claesson berättar att det finns fall där det har eskalerat till hot och våld mot spelare som vill ta sig ur det kriminella nätverket. Detär hot och våld som kanske inte bara riktar sig mot spelaren utan även mot vänner och familj.

Men att fuska genom att fixa matcher eller satsa pengar på sina egna matcher kan ställa till det rent idrottsligt också.

– När det gäller det idrottsliga så kan man bli avstängd i tio år, och då blir man avstängd från all idrott. Vi brukar även ta upp riskerna med att få en stämpel som fuskare. Om man får en sådan stämpel kan det vara svårt att ta sig vidare i karriären. De stora klubbarna vill inte signa spelare som har den stämpeln.

Han fortsätter:

– Det du riskerar är hela din idrottsliga karriär. Och vi vill att spelarna ska vara medvetna om att vi har ögon och öron ute iföreningarna om de skulle känna sig lockade att tacka ja till ett sådant erbjudande.

Läs även: Masarnas lagkapten byter klubb