Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mastodontturné för The Sensitives

På onsdag ger sig falubandet The Sensitives ut på en sex veckor lång turné i Tyskland och Östeuropa.
– Nu slår vi på stort, säger gitarristen Martin Bäck.

The Sensitives släppte tidigare i år sin debutskiva och har ägnat den senaste tiden åt att boka den mastodontturné som inleds nästa vecka. En mängd små klubbar i Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Österrike, Polen, Lettland, Estland och Litauen ska avverkas och dessutom planerar de en hjälpinsats för ett hem för hemlösa hundar i Vilnius.

– Vi har samlat in en massa saker som vi ska ta med oss dit. Sådant som slits fort, koppel, matskålar och liknande, säger Paulina Hjertton.

Bandet har tidigare gjort ett par kortare turnéer i Tyskland (de gjorde faktiskt sin första spelning någonsin i landet) och berättar att skillnaden är stor om man jämför publiken i Sverige med den europeiska.

– De är positiva, även om de aldrig har hört oss och står längst fram och försöker att hänga med, säger Paulina.

Tidigare har de försökt att boka upp ett par spelningar i Sverige på ner- och hemvägen, men den här gången har de skippat det.

– Det är svårt. Nu tar vi färjan från Nynäshamn direkt till Gdansk, säger Martin.

Att de ska vara borta så länge är något nytt och något de ser fram emot med blandade känslor.

– Förut har man ju ändå sett ljuset i slutet redan innan man har åkt, säger Anton.

Under tre veckor har de med sig en person som ska hjälpa till med olika saker och avlasta bandet i bilkörningen.

– Sedan kanske vi plockar upp någon på vägen, säger Martin.

Språkförbistringen och det faktum att klubbarna är små medför att bandet oftast inte har en aning om vad de har att vänta sig vid varje turnéstopp.

– Man har en adress och en affisch typ. Det är ju inga kontrakt. Det blir som det blir, men allt löser sig, säger Martin.

– Det är inte glamoröst direkt. Det blir mycket sova på golv och äta vitt bröd, säger Paulina.

Ni ska blogga om turnén på dt.se, vad kan läsarna vänta sig?

– I och med att allt är så vagt, att det är så olika typer av spelningar och att vi har en bil i diskutabelt skick så finns det alla möjligheter att det blir intressant.