Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste riva Folkets hus i Blötberget

Det blir ingen återuppbyggnad av Folkets hus.
– Vi måste riva, det finns inget annat alternativ, säger Björn Flinth som är ordförande i Folkets hus-föreningen.

Annons

Strax före nyårshelgen 2010 – 2011 upptäcktes att fastigheten drabbats av omfattande vattenskador. En rörläcka hade orsakat att stora mängder vatten sipprat genom byggnaden från övre planet och ända ned till B-salen.

Dalarnas Försäkringsbolag gick med på att fuktsanera fastigheten men sedan har det inte hänt så mycket. Detta i väntan på att föreningen skulle få klarhet i om man skulle få köpa före detta förskolan och omvandla den till Folkets hus.

Efter anbudsgivning beslutade kommunen i onsdags att sälja förskolan till paret Aseel Mahdi och Namir Alwan från Grängesberg, vilka får betala 300 000 kronor. Nya ägarna tar över 1 december och ska använda huset som bostad.

I det läget, konstaterar Björn Flinth, återstår alternativet att bygga upp Folkets hus. Försäkringsbolaget har tidigare sagt att man ersätter allt utom förslitningsmaterial som till exempel mattor och färg.

– Men vi skulle ändå få lägga ut hundratusentals kronor och de pengarna har inte föreningen. Så nu hoppas vi att Dalarnas Försäkringsbolag går med på att ta kostnaden för rivningen.

Björn Flinth berättar att man redan har tagit in offerter och att dessa visar att rivningskostnaden kan beräknas till några hundra tusen kronor.

– Vår målsättning är att byggnaden ska vara borta före årsskiftet. Om försäkringsbolaget inte ställer upp på detta får vi vända oss till kommunen för att få hjälp. Går inte det heller får vi fundera på om föreningen kan försättas i konkurs men det vore en mycket komplicerad process med alla gamla andelsägare.

Hur lokalfrågan ska lösas är oklart. Men tillfälligt har man ordnat det genom ett samarbete med skolan. Föreningen har haft ett par sammankomster som varit förlagda till skolans matsal. Björn Flinth skulle gärna se ett fördjupat samarbete med Folkets hus-föreningen i Gonäs.

Men viktigast för stunden är att rivningsfrågan reds ut och att rivningsarbetet blir utfört så snabbt som möjligt, anser folkanbasen.

– Vi vill absolut inte bli stående där med ett ödehus i byn som förfaller allt mer med glaskrossning och annat.