Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästaren: "Hon kan bli bäst i världen"

Rutinerade Hanna Bergman försvarade sin Långa Lugnet-titel från ifjol.
Bakom henne visade dock en annan Falucyklist vem som ska ta över tronen.
– Hon kan bli bäst i världen, säger Bergman om sin klubbkamrat, Ida Jansson.

Sett över 62 kilometer kunde egentligen ingen hota Hanna Bergman på allvar.

– Jag är väldigt nöjd. Min ambition var att försvara segern från ifjol, säger Bergman och fortsätter:

– Jag ville hålla ett högt jämnt tempo hela vägen. Jag försökte sätta en hyfsat hård fart och hoppades att de andra skulle krokna. De flesta gjorde det ganska fort, men Ida, hon är grym

Bergman syftar på sin klubbkamrat i Falu CK, Ida Jansson, som rullade i mål som tvåa ett par minuter senare.

17-åringen utmanade dock ordentligt ända fram till slutet på den nästan tre mil långa första loopen och Bergman strösslade lovord över talangen efter målgången.

– Hon kan bli bäst i världen. Det är framtiden och det är jätteroligt. Det är sådant som är roligt för mig också, när man ser att det kommer upp nya. Det sporrar mig också.

Ida Jansson var själv mycket nöjd med dagen.

– Det var mitt första långlopp och jag hade inga förväntningar på mig själv, mer än att jag skulle genomföra det, konstaterar Jansson och börjar beskriva sitt lopp:

– Jag ville gå med Hanna, men jag vet ju att hon är jättestark. Jag låg med henne hela första loopen, fram till precis innan varvningen, då jag fick en pinne och tappade kedjan. Det var lite synd.

Missödet gjorde att Bergman fick en lucka på runt femtio sekunder, som jagande Jansson visserligen lyckades halvera, en bit in på andra loopen.

– Men sedan var hon starkare och kunde dra ifrån ännu mer. Men det är över förväntan det här, så jag är otroligt nöjd.

Hanna Bergman säger att du kan bli bäst i världen.

– Jag hoppas ju kunna bli det när jag blir stor (skratt). Men det är några år kvar och innan dess får jag köra vidare och försöka utvecklas.

Herrtävlingen vann Järfällas Calle Friberg som var nästan två minuter före Rättvikssonen Lars Bleckur, Cykloteket Racing Team, på andra plats.

Säters Emil Lindgren, CK Naten, som vilade från världscupen på grund av en krånglande armbåge, körde i mål på femte plats.