Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massmedierna och fallet Haddiles

Tvååriga Haddile ska inte utvisas till Frankrike, däremot får Migrationsverket i uppgift att pröva om en utvisning till Algeriet kan vara aktuellt. Men innan detta eventuellt sker måste de klargöras vilka som är flickans biologiska föräldrar. I går slog Migrationsdomstolen fast att det uppmärksammade fallet ska prövas på nytt. Domstiolen konstaterar att det inte är förenligt med principen om barnets bästa att under nuvarande omständigheter utvisa Haddile till Frankrike.

Fallet har väckt starka känslor. Fakta i fallet är att mamman övergav flickan efter födseln i Sverige. Där bodde flickan med mannen som modern ska ha varit tillsammans med. Efter en tid blev tvååringen sjuk och inlagd på sjukhus. Efter en tid valde socialnämnden i Lund att placera flickan i familjehem, hos ett par, som nu vill adoptera henne.

Migrationsverket, starkt kritiskt mot Lunds socialnämnd för att nämnden inte gjort tillräckliga efterforskningar om mammans uppehållsplats, ville utvisa Haddile till Frankrike, men när fallet blev uppmärksammat i medierna, tog frågan en annan vändning. I går kom domstolsbeslutet som under alla förhållanden ger flickan rätt att stannar i Sverige tills vidare.

Varje gång den här typen av ärenden förefaller att avgöras som ett resultat av en omfattande publicitet, infinner sig en oro över hur många andra fall som effektuerats utan att berörda myndigheter tar de initiativ som rättssäkerheten kräver.