Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massiv protest mot chefspetning

I lördagens tidning gick personer i ledande befattning inom äldreomsorgen ut och protesterade mot kommunledningens petning av Anders Hjelm som högste chef för verksamheten.
Nu mullrar det även bland personalen "på golvet".

Annons

Tidningen besökte under måndagen personalgrupper på äldreboendena Hedgården i Söderbärke och Solhöjden i Smedjebacken.

På plats fanns även personal från hemtjänsten, inklusive representanter för de timvikarier som indirekt blivit Anders Hjelms fall – sedan kommunledningen funnit att de varit allt för många (cirka 100) och dyra.

– Men att vi är många beror ju på att det är för låg grundbemanning, säger timvikarien Isabella Gustafsson och får medhåll av kollegorna runt bordet på Solhöjden.

På Hedgården låter det likadant.

– Att det ser ut så här är inte Anders Hjelm fel. Jag blev alldeles chockad när jag fick läsa om det här i tidningen på morgonen, säger Ingalis Östgren Eriksson, som är fast anställd inom hemtjänsten i det vidsträckta Söderbärkeområdet.

Där ska, enligt grundbemanningen, två personer kvällstid täcka det många mil vida området som samlar 36 brukare (personer med behov av hemtjänst) och ytterligare 83 som har trygghetslarm.

I de två kategorierna finns boende på så geografiskt utspridda platser som Sakristorp, Korsheden, Vad, Viksberg och Malingsbo-Nyhammar.

– En del brukare behöver vi ju också vara två för att hjälpa, säger Maria Carlsson.

Med larm inräknade brukar det bli ett 40-tal brukare att besöka under en kväll. För att klara det har grundbemanningen fått plussas på med två timvikarier.

– Anders Hjelm har förstått det här. Han har lyssnat på oss och har till och med varit ute i verksamheten för att se hur vi jobbar, säger Maria Carlsson.

Samtliga församlade på Hedgården är noga med att påpeka att personalen vill ha kvar Hjelm som högste chef och uppmanar kommunledningen att tänka om.

Inställningen är densamma på Solhöjden.

– Alla vi som jobbar med det här säger att äntligen har vi fått en chef som lyssnar på oss. Då tar man bort honom, säger Lena Eriksson som jobbar som demensvårdsutvecklare och har en ambulerande tjänst.

Hon vet därigenom att ilskan gror runt om på kommunens olika boenden. Protestlistor cirkulerar bland personalen och lär inom kort hamna på kommunalrådet Leif Nilssons bord.

Ketty Markstedt, som nu jobbar inom hemtjänsten men tidigare jobbade på avdelning på Solhöjden, sammanfattar situationen:

– Vi bor i en kommun med många äldre och vi vill ge dem en god omvårdnad. Det kan vi inte göra om vi bara ska springa in och ut till dem.

Hon avslutar:

– Här har vi nu haft en chef som förstår vad det handlar om, då är det ju rent slöseri med resurserna att ta bort honom. Jag känner mig uppgiven.