Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massiv polisinsats när antinazister demonstrerade

FALUN Kampen mot nazism, och för allas lika värde, har under två veckor samlat uppåt 30 000 människor till manifestationer runt om i Sverige.
På lördagen samlades runt 150 på Stora torget i Falun.

Demonstrationen var välbevakad. Polisen hade posterat patruller vid torgets fyra hörn.

– Vi såg i Kärrtorp hur fort det kan gå, det räcker inte att dra ut bilarna på tio minuter, säger hundföraren Jocke Emanuelsson.

Allt förlöpte dock lugnt, kanske var det just polisens närvaro som avskräckte eventuella orosmoment.

Det var vid 14-tiden som folk samlades på Stora torget för att lyssna på tal och ropa "krossa fascismen nu".

– Vi ser hur nazismen och fascismen växer, samtidigt som extremhögern normaliseras. Vi måste ta ställning, säger Nommi Nordlund, ordförande för Ung Vänster i Falun.

Hanna Cederin, förbundssekreterare i samma ungdomsförbund var en av talarna.

– När nazismen marscherar är det meningen att vi ska backa, därför är vi här. Inte en millimeter åt nazisterna, sa hon.

Många oroas av den allmänna trenden att högerextrema rörelser växer. Anledningen till lördagens manifestation var dock den misshandel som inträffade natten mot den 9 mars i Malmö. Då stötte ett gäng med kopplingar till Svenskarnas parti samman med en grupp som kom från en feministisk demonstration.

Fyra personer skadades allvarligt och fördes till sjukhus. En 25-årig man har varit nedsövd med allvarliga skallskador efter händelsen. Han har nu vaknat och hans tillstånd är stabilt, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Flera personer med kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti är misstänkta för mordförsök i samband med händelsen. Tre personer är häktade misstänkta för brottet, två sitter inlåsta, den tredje är på flykt.

Röda fanor vajade i vinden på torget. Medarrangörer förutom Ung vänster var även ABF, Grön ungdom, SSU, Vänsterns Studentförbund,Kommunistiska partiet, Falu Pride, SAC-syndikalisterna, Föreningen socialisten och RFSU Dalarna.