Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässa för framtidens jobb i Hedemora

På torsdag blir det en stor jobbmässa i Hedemora.
Arbetsgivare från en mängd olika branscher medverkar under en heldag i Vasahallen.

Mässan som fått namnet Attraktivt arbete, riktar sig till såväl skolelever som arbetssökande och till alla som är intresserade av att byta jobb.

Tanken är att mässbesökarna ska få kunskap om den lokala arbetsmarknaden. Men syftet är också att företagarna ska kunna ta reda på vad ungdomar tycker är ett attraktivt arbete och hur en attraktiv arbetsgivare ska vara. Under eftermiddagen blir det en paneldebatt på det temat.

– Företag kan väl vara lite anonyma ibland, men mässan visar vilka fantastiska arbetsmöjligheter det finns i Hedemora kommun, tycker kommunalrådet Ulf Hansson (S).

Bakgrunden till mässan är det stora generationsskifte som väntar i Dalarna.

– På sikt behöver vi mycket folk, särskilt inom vård och omsorg. Generationsskiftet har redan börjat men just nu märks det inte så mycket på grund av lågkonjunkturen, säger Ulf Hansson.

Det är Hedemora Näringsliv som arrangerar mässan, med ekonomiskt stöd från Region Dalarna och Hedemora kommun.

– Vi kommer att ha femminuterspass med yrkesrepresentanter som berättar kort om sitt yrke, berättar Inger Wilstrand, vd för Hedemora Näringsliv.

Bland de medverkande finns till exempel representanter från livsmedelsbranschen, åkeribranschen, hantverkare, skolan, vården, en arkitekt, en samhällsplanerare och en grafisk ingenjör.

Idén till mässan kom för drygt ett år sedan, när den stora vågen av varsel började märkas i Hedemora.

– Vi påbörjade ett nätverk med personalchefer från alla större arbetsgivare i kommunen, berättar Inger Wilstrand.

Någon traditionell rekryteringsmässa är det dock inte fråga om:

– Nej, tanken med att arbetsgivarna ska visa upp sig här är mer långsiktigt. I framtiden krävs bättre integration, att folk flyttar in och att ungdomar stannar kvar, säger Inger Wilstrand.