Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Masar i tv-premiären "Duellen" – det står mellan skogshuggare och skogsmaskinen: "En svår utmaning"

Tävlande skogshuggare från Dalarna medverkar i SVTs program Duellen på lördag. Programmet har premiär och den första duellen går ut på vem av skogshuggare och skogsmaskiner som fäller kvistar och kapar tio träd snabbast.
– Det var en svår utmaning, berättar en av skogshuggarna.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Duellen går av stapeln på lördag tillsammans med programledarna Carolina Klüft och Micke Leijnegard. Och premiären inleds med att tio tävlande skogshuggare duellerar mot en skogsmaskin. Vilket kan komma att bli en utmanande match, eftersom att en skogsmaskin fäller ett träd på ungefär 20 sekunder och att fälla ett träd med motorsåg kräver betydligt längre tid.

Tre av deltagarna som medverkar på lördag i programmet är från Dalarna. Det är Jonas Berggren från Djura, Christer Stolt och Mikael Sundberg från Siljansnäs.

Dala-skogshuggarna berättar att det var en väldigt speciell och annorlunda dag när de medverkade i programmet och att ingen av dem hade medverkat i något TV-program tidigare.

– Det var en spännande och en väldigt annorlunda utmaning. Det är inte var dag man gör sådant där, säger Mikael Sundberg.

Deltagarna har arbetat ute i skog och mark mer eller mindre hela sitt liv. Idag är de egenföretagare och bedriver skogsmarksarbeten samt utbildar andra personer.

Två av de medverkande har även deltagit i trädfällning i EM, i USA. Christer Stolt från Siljansnäs, har vunnit EM två gånger, år 1999 och 2000. Och Mikael Sundberg har kommit 2:a i EM år 2000 och vann 2001.

Att tävla mot en maskin, som är konstruerad för att utföra effektivt arbete, trodde ingen av de medverkande skulle bli en lätt match.

– Jag hade ingen aning om hur det skulle gå. Det var en mäktig uppgift att ta sig an, men man är ju en tävlingsmänniska så jag hade hoppet uppe om att ta hem tävlingen, säger Jonas Berggren.

– En maskin är en maskin, de är så pass effektiva. Så jag tänkte att det var en svår utmaning, säger Chister Stolt.

Och på frågan om "Vad är nyckeln till att fälla ett träd så snabbt som möjligt?" så svarar alla tre samma sak – erfarenhet spelar stor roll men säkerheten går i första hand, efter det kan man planera och arbeta effektivt.

– Man måste planera i huvudet innan, i minsta detalj. Vartenda moment, från att springa fram till trädet, starta motorsågen och planera ut vart man ska fälla trädet. Och man måste alltid tänka på säkerheten, säger Mikael Sundberg.

På lördag sänds programmet på SVT och då får vi se hur det går med duellen mellan skogshuggarna och skogsmaskinen.

– Det ska bli jättespännande att se på tv. Sen vill jag rikta ett stort tack till alla huggarkompisar. Dom var skitduktiga, avslutar Mikael Sundberg.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android