Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martina vill ha 3000 julklappar till alla

Det är dags för en av årets största presentinsamlingar.
Den 1 december börjar årets julklappar till alla att samlas in.
Arrangören Martina Bergman hoppas på 3000 paket i år.

Arrangemanget Julklapp till alla föddes för tre år sedan. Här kan den som vill skänka en inslagen julklapp till behövande Borlängebarn. Julklappen ska vara ny, inslagen och ha en lapp på utsidan som förklarar vad den innehåller.

Presenten ska passa barn i någon ålder från 0 år till 18 år.

– Från början samlade jag in begagnade grejor och slog in 100 julklappar och skänkte till diakonin, men det tog så mycket tid att slå in. Jag la ut ett upprop på min facebook-sida och tänkte att om hälften av mina vänner där skänkte julklappar så skulle jag få ihop mer än vad jag fixade själv. Men på 30 minuter hade inlägget delats 1000 gånger och då fick jag panik. Var skulle jag göra av alla julklappar?, säger initiativtagaren Martina Bergman.

LÄS MER: Så här gick insamlingen 2014

De första två åren delades julklapparna ut i Hagakyrkan. En del av inlämningen ägde rum på Hotel Galaxen i Borlänge och där kommer även insamlingen vara i år. Utlämningen av klapparna sker den 22 december klockan 14.00 och i år hålls den också på Galaxen.

– Jag tror vi kan nå fler när vi är på Galaxen, många drar sig nog för att gå till en kyrka. Det här är bara till för behövande. Ingen får stå och titta, ingen får fotografera eller filma, säger Martina Bergman och oroar sig för om årets julklappar ska räcka.

Första året samlades 2000 klappar in, förra året togs 2500 presenter emot. I år hoppas Martina på 3000 gåvor.

– Jag märker redan nu att behovet av hjälp är större än tidigare och jag oroar mig för att julklapparna inte ska räcka. Men företag har redan nu börjat skänka pengar så jag får täcka upp med presentkort. Man kan även som privatperson välja att skänka ett ekonomiskt bidrag, berättar Martina som vill betona att julklapparna som skänks ska vara nya.

– Jag har inte möjlighet att gå igenom allt som skänks för att kolla skicket. Men det viktigaste argumentet är att de här barnen aldrig någonsin förut har fått något som bara är deras. De har ärvt allt i sitt liv, säger Martina Bergman.

Hotel Galaxen skänker också 10 kronor för varje inlämnat paket till Unicef.

LÄS MER: Så här började insamlingen