Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin Borgs: Därför bör vi avskaffa all skatt på pension

Den här krönikan är till dig som har jobbat hela livet, och nu får pension. Och till dig som tänkt jobba ända tills du går i pension. Jag tycker att det är dags att avskaffa all skatt på din pension. Låt mig förklara varför.

Svensken betalar i snitt sju miljoner kr i skatt under sin livstid. En mindre del är genuin omfördelning till andra. Det allra mesta är rundgång, som man själv får tillbaka. Oftast samma år faktiskt. Men innan du får tillbaka dina pengar har de passerat politiker som bestämt hur de ska användas. Inte ens som pensionär får du bestämma över det du jobbat ihop.

En genomsnittlig pensionär får 17 900 kr i pension. Det är mycket lägre än de yrken som har lägst lön. Ett köksbiträde tjänar till exempel 21 000 kr i snitt, och en croupier 20 300 kr.

När inkomstskatten är betald har genomsnittspensionären kvar 13 819 kr. Då återstår alla andra dolda skatter, som moms på allt du handlar och en av världens högsta bensinskatter. Inte mycket att leva på för någon som har arbetat hela livet och förtjänat att ta det lugnt. Det är inte konstigt att nästan var femte person som är 65 år och äldre lever på inkomster som ligger under EU:s gräns för risk för fattigdom. Särskilt tufft har de svenskar som lever på så kallad garantipension. Den är 7 952 kronor för ensamstående och 7 093 kronor i månaden för gifta. Före skatt alltså.

För politikerna har beslutat att du som fattigpensionär ska betala elva tusen kr i skatt varje år. Om du har svårt att få ekonomin att gå ihop får du snällt be att få tillbaka dina pengar i form av bidrag. De kan ha tjusiga byråkratiska namn som bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd. På ren svenska är det allmosor, som du får ansöka om fast det var dina pengar från början.

Man ska kunna leva på sin lön. Man ska kunna leva på sin pension. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att människor som arbetat hela livet måste be om att få tillbaka sina pengar.

Enligt Pensionsmyndigheten lever 231 500 personer under EU:s fattigdomsgräns. Vänsterns svar är höjda bidrag. Det är som att försöka bota en baksmälla med ännu mer sprit. Bidragsberoendet är själva problemet. Andra talar om den så kallade pensionärsskatten, det vill säga att den som slutat jobba inte får jobbskatteavdrag.

Jag tycker att all skatt på din pension borde avskaffas. Det är enda sättet att skapa egenmakt hos våra äldre. Låt dem som kämpat hela livet få behålla sina pengar, i stället för att be om att få tillbaka dem.

Ett första steg kan vara ett kraftigt höjt grundavdrag för pensionärer. Varför ska fattigpensionärer betala kommunalskatt? Räcker det inte med att de tvingas betala moms på mat och kläder, alkoholskatt på fredagsnöjet och bensinskatt för bilturen till barnbarnen?

Den politiker som tycker att pensionärer ska betala skatt säger egentligen att politikern själv är bäst skickad att bestämma hur pengarna ska användas. Så behandlar man kanske sina barn, men inte sina föräldrar.

LÄS ÄVEN: Så kan staten ta mer av bankernas mångmiljardvinster

LÄS ÄVEN: Marcus Bohlin: Varför är förmånligt pensionssparande förbehållet höginkomsttagare?

LÄS ÄVEN: Debatt: Nej, Filip och Fredrik är inte de du bör fråga om pensionsråd