Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknadshandlare kan tvingas skaffa kassasystem

Storsäljande knallar på nästa års julmarknader kan tvingas skaffa kassaapparater och lämna ut kvitton.
I början av nästa år lämnar Skatteverket in ett förslag till en ändring av kassaregisterlagen.

– Det handlar om att det ska vara konkurrens på lika villkor, säger verksamhetsutvecklare Lars Lundh från Falun som varit med och tagit fram den nya kassaregisterlagen som började gälla 2010. Den omfattar stora delar av kontanthandeln, men inte torg- och marknadshandeln som undantogs strax innan lagen klubbades igenom av hänsyn till småföretagare.

– Men vi har sett att det är angeläget att även torg- och marknadshandeln omfattas av lagen. Blomsterbutiken vid torget måste ha ett kassaregister, därför bör även torghandlaren som säljer blommor strax utanför ha samma regler att följa, säger Lars Lundh.

Om förslaget går igenom innebär det ändå inte att småförsäljare tvingas skaffa kassaapparater.

Först när försäljningen överstiger fyra prisbasbelopp, cirka 170 000 kronor kommer ett certifierat kassaregister behövas.

– Men vi anser att beloppet ligger högt. Vi har inte lämnat in något förslag ännu, men ett prisbasbelopp, 40 000 kronor, anser vi är en rimligare nivå, säger Lars Lundh.

I början av året gjordes 17 000 kontrollbesök av torg- och marknadshandeln. Av dem var 250 mer omfattande kontroller. Samtliga försäljare som granskades mer noggrant fick anmärkningar.

Bristerna i bokföringen gjorde det näst intill omöjligt att se om företagarna hade betalat de skatter och avgifter som de skulle. I flera fall fanns också misstankar om bokföringsbrott och skattebrott.

– Förutom att konkurrensen inte ska snedvridas blir det enklare att göra oannonserade kontroller om även marknadshandeln omfattas av lagen om certifierade kassaregister, säger Lars Lundh.