Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märklig säsong för Brunnsjöns Vintervänner – har lagt ner 80 plogtimmar hittills

Trots en minst sagt märklig vinter har Brunnsjöns Vintervänner räknat in 80 ideella plogtimmar på isen.
– Det bästa är att vi får så många positiva reaktioner, tycker Hans Pernsjö.

Föreningen Brunnsjöns Vintervänner bildades 2009. Redan ett par år tidigare hade dock Rune Bernhardsson, som bor intill Brunnsjön, börjat ploga bort snön från isen för att skapa en bana för långfärdsskridskor.

– I början så hyrde vi en traktor från Hedemora kommun men när den gick sönder så hade inte kommunen råd att reparera den. Det bestämdes att vi fick traktorn, men att vi skulle få reparera den själv, berättar Lennart Fyrk, ordförande i Brunnsjöns Vintervänner.

Sagt och gjort, det lyckades föreningsmedlemmarna göra och traktorn är i föreningens tjänst fortfarande.

– Tomas Larsson och Rune Bernhardsson är våra mekaniker. Traktorn har gått sedan dess, men den behöver mycket omtanke och måste pussas godnatt varje kväll, säger Lennart Fyrk.

Även om den här vintern har varit väldigt märklig så har Brunnsjöns Vintervänner kommit upp i 80 plogtimmar på isen. Antalet timmar har varierat kraftigt de senaste åren, 2013 kom föreningen upp i 155 plogtimmar men 2014 blev det endast 16 plogtimmar.

– Det här är första vintern som vi har fyrhjulingen till hjälp. Den är bra när det är lite snö. Förr att kunna ploga med traktorn så måste det vara två decimeter snö. Det är bra att kunna ploga bort snön från isen, så att det fryser på bättre, förklarar Rune Bernhardsson.

– Vi åkte upp till Mora och köpte fyrhjulingen. Vi tömde vår kassa för detta, samtidigt som flera företag och privatpersoner ställde upp och stöttade oss med bidrag till detta. De ställer verkligen upp på oss, berömmer Lennart Fyrk.

De tvära väderkasten innebar att föreningen förlorade ett 50-tal flaggor.

– Vi hade satt ut dem längs banan på isen, men när det blev mildväder så sjönk flaggorna och sjönk. Det var minst 50 stycken så vi har fått ersätta med nya. Men fiskarna har ju fått något att roa sig med där nere, säger Hans Pernsjö.

På Alla hjärtans dag anordnade föreningen Brunnsjödagen, med en rad aktiviteter, bland annat motionsloppet Brunnsjörännet på långfärdsskridskor samt uppvisning av både icracing- och gocartförare.

– Vi vill ha så många aktiviteter som möjligt här på isen. När det finns väderförhållanden till det så spåras det även för längdskidåkning på isen. Målsättningen är att vi ska ha det öppet för så många som möjligt, säger Lennart Fyrk.

– Det bästa är att vi får så många positiva reaktioner. Det är det som är så roligt med det här. Det är kul att kunna nyttja sjön även på vintern, tidigare har den ju bara legat här vintertid, säger Hans Pernsjö.

Brunnsjöns Vintervänner har ett 90-tal medlemmar.

– De flesta är dock stödmedlemmar. Vi är fem stycken i styrelsen och det är vi fem, plus ett par till, som är mest aktiva med plogandet och så. Vi har bland annat anlagt en grillplats på andra sidan sjön, berättar Lennart Fyrk.

Brunnsjöns Vintervänner har ett samarbete med Stureskolan och ska bland annat lära ut isvett till eleverna vid ett par tillfällen.

– Det är många ungdomar som är här och åker. Man märker att intresset för långfärdsskridskor har ökat. Vi hoppas att det blir en fin vår, det är då det är som finast att åka långfärdsskridskor, säger Hans Pernsjö.

– Just nu är isen 37 centimeter tjock längs banan, meddelar Rune Bernhardsson.

Läs fler nyheter från Hedemora kommun.