Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marit Paulsen säljer sprit till väljarna

MALUNG Marit Paulsen har inlett sin marsch mot en ny period i EU-parlamentet. Som praktikant vid systembolaget i Malung.
– Alkohol är inte vilken vara som helst, säger hon.

Under fredagen inledde Marit Paulsen, 75, sin valkampanj för förnyat förtroende i EU-parlamentet. Hon inledde valarbetet som praktikant på systembolaget i hemkommunen Malung.

– Trots att jag är benhård liberal och för frihandel så är jag anhängare. Systemet är bra för att det dämpar konsumtionen. Får folk att tänka till. Alkohol är inte vilken vara som helst. Det är inte mjölk och coca-cola. En inbyggd svårighet att få tag på alkohol är bra. Dessa fina butiker mitt i glesbygden dessutom aldrig hade funnits om inte monopolet funnits. Malung är en av de glesaste platserna i Europa. Affärer som systemet ser man inte i Europas glesbygder, säger hon.

Kampanjen kommer fortsätta ut över länet - och landet.

– Det är viktigt för mig att försöka förmedla hur viktigt EU är för oss och Dalarna. Hela 83 procent av exporten från Dalarna går till EU. 39 200 personer arbetar inom dessa företag i länet. EU betyder så oerhört mycket för oss. Hur skulle det se ut för oss om EU inte fanns, säger hon.

Hon hoppas få förnyat förtroendet.

– Det bästa vi kan göra är att vara med och se till att vår export kan öka inom EU. En enda procent mer export motsvarar 18-19 miljarder kronor i vinst för våra företag. Det i sin tur betyder 7 miljarder mer i skatteinkomster. Det är den vägen vi ska gå, säger hon.

Inte oväntat lanserades kampanjstarten i Malung, 15 kilometer från Marits hem i Yttermalung.

– Det är lätt att börja kampanja från farstun. Det var mycket roligt och intressant att praktisera här. Systemet har trevlig och kunnig personal. Men det var svårt för mig att vara trevlig och snäll - samtidigt som man skulle hålla koll på alla varor på rullbandet, säger Marit Paulsen.