Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marit Paulsen lämnade toppolitiken med stor fest

Marita Paulsen har gjort sin sista dag som politiker. Efter drygt 20 år i toppolitiken lämnar hon Europaparlamentet.
– Nu känns det bara befriande, men samtidigt overkligt. Jag är chockad över all uppvaktning och fina ord jag fått den senaste veckan, säger hon.

Nu har folkpartiets populäraste politiker och valmagnet gjort sin sista arbetsdag i EU-parlamentet. Under tisdagskvällen höll hon en stor avskedsfest för medarbetare och inbjudna i Bryssel.

– Jag är lite chockad över allt beröm och fina tal jag fått ta del av den senaste tiden. I jordbruksutskottet höll ordföranden ett för mig vackert tal. Han berömde mig och påstod att det inte fanns någon annan i parlamentet som gjort så mycket för EU:s gemensamma jordbruksutveckling. Sådant där förstår jag inte. Jag kan knappt acceptera det, men alla de fina hedersbetygelser jag fått värmer förstås, säger hon.

Marit var sossen som hoppade av till Folkpartiet - för att snart vara partiets vice ordförande. 1999 valdes hon för första gången in i EU-parlamentet. Hon avgick efter fem år, men gjorde comeback 2009. Ifjol vann hon åter en plats i parlamentet.

Under alla sina politiska år har hon engagerat sig hårt för djur och natur. I EU för en gemensam djur- och jordbrukslagstiftning. I fjol prisades hon av den Europeiska djurskyddsorganisationen "Eurogroup for Animals", Europas ledande djurskyddsfederation. Hon var enligt organisationen den politiker som kämpat för bästa möjliga djurskydd och gjort ett "enastående arbete för att tillförsäkra djurskydd och djurens välfärd inom EU:s lagstiftning" samt att hon "bidragit med mycket övertygande resultat och gjort en positiv skillnad för flera miljoner djur".

I fjol beslutade också EU-parlamentet att anta nya regler för offentlig upphandling inom EU. Ett arbete som Marit drivit i parlamentet.

– Jag har kämpat för nya gemensamma djurskyddslagar och miljökrav inom EU. Allt för att gynna god djurhållning och småskalig lokal produktion av mat. Jag är nöjd och glad, säger hon.

Vad är du mest stolt över?

– Att jag har fått igenom en salmonellakontrollförordning för kycklingar och ägg, som enligt undersökning från kommissionen spar cirka tre miljarder euro per år, enligt europeiska livsmedelsskyddsmyndigheten EFSA. Det är kanske det konkreta jag ändå är mest stolt över. I dag kan du äta löskokt ägg var du än är inom EU. Det kunde du inte för tio år sedan., säger hon.

Avskedsfesten - med bland andra partiledaren Jan Björklund på plats - avslutades 22.30 under tisdagskvällen. Det var startskottet på ett nytt liv.

– I februari ska jag och Sture bestämma oss för vad vi ska göra i framtiden. Tills dess ska vi ha semester och bara göra ingenting. Nu är det husvagnen som gäller. Vi ska nu dra ned till Antibes (stad vid franska rivieran). Vi har varit där förr och gillar stadens camping, golfbanor och konstmuseer. Det ska bli så skönt, men samtidigt konstigt, säger Marit Paulsen.