Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marina Sandén flydde vägglössen - krävs på 23 000 kronor av Tunabyggen

Marina Sirén flydde vägglössen i lägenhet på Bullermyran och står i dag bostadslös med krav från Tunabyggen på 23 000 kronor.
En prejudicerande dom från 2014, att hyresvärden har bevisbördan samt att drabbad hyresgäst har rätt till 30 procent i sänkt hyra, har inte anammats i Borlänge.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Marina Sirén flyttade in i Tunabyggens lägenhet på Bondegatan på Bullermyren i augusti 2014. Hon blev så gott som omgående biten och sjuk och förstod att det handlade om vägglöss. Hon tog muntlig kontaktat Tunabyggen i december 2014 och bad om en annan bostad. Hon hävdar att hyresvärden då lovat henne att slippa uppsägningstiden.

Hon fick tvätta allt. Alla textilier sattes i fryskarantän. Hon påstår att både nerver och skinn tagit skada av att hon "tvingades" sova två gånger i lägenheten, för hyresvärden sade det vara enda säkra sättet att ta reda på om saneringen fungerat. I själva verket bodde hon varken januari, februari, mars eller april i lägenheten. Hon betalade inte heller hyresavierna som Tunabyggen skickade för februari-april.

Plus kronofogdekostnader och inkassokrav är summan obetalt drygt 23 000 kronor. Hyresvärden hävdar att något muntligt avtal aldrig förekom att hon skulle slippa hyra för uppsägningstiden. Försommaren 2015 gick tvisten till medling i Hyresnämnden i Västerås.

I Hyresnämnden sade områdeschefen Markus Andrén att "Tunabyggen har inte orsakat att det förekommer ohyra i Er lägenhet", att "Bevisbördan för att hyresgästen är utan ansvar för ohyran vilar på hyresgästen" samt att "det finns inga andra arbetsorder från tidigare hyresgäster i den lägenheten angående vägglöss".

Hyresnämnden konstaterade i sitt beslut att då Tunabyggen inte avsåg att medverka, saknades förutsättning för medling och ärendet avskrevs.

Marina Sirén säger att hon muntligen lovades slippa betala för tre uppsägningsmånader samt att lägenheten visst var föremål för lössanering innan hon flyttat in. Hon stämmer nu Tunabyggen till ting, med begäran om att rättegången hålls senare i vår då hon fått en chans att flytta utomlands till slutet av mars för hon mår så dåligt.

Det finns ett rättsfall där hyresgäst fått tillbaka 30 procent av hyran för löss. Juristen Emma Bengthsson på Hyresgästföreningen region Stockholm företrädde en hyresgäst i Södertörns tingsrätt. Domen 2014 gick på hyresgästens linje att hyresvärden ska betala tillbaka 30 procent av hyran under den månad hen hade problem med löss i lägenheten.

I domen står att "hyresvärden måste bevisa att det är hyresgästens fel att vägglössen kommit in i lägenheten".

Hyresgäster kan hänvisa till domen som argument att de inte behöva betala full hyra under den period de har problem med vägglöss.

Läs även: Efter drygt ett år med ohyra - Tunabyggen satte fällor i hel trappuppgång

Läs även: Hyresgästordförande lovar stöd till skadedjurs-drabbade

Läs även: Kackerlackorna gör att han är fånge i sitt hem