Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie Edenhagers hundar förgiftades i skogen – nu känner hon sig utsatt av varghatare

Hennes hundvalpar blev förgiftade av en åtel, troligen spetsad med glykol i skogen. Kort därefter slängde någon in en flaska glykol på hennes glasveranda, där hundarna fanns. Marie Edenhager i Idkerberget tror att det beror på hennes engagemang i vargfrågan.
– Jag såg det som en varning, säger hon.

Annons

Marie Edenhager bor på landsbygden och har inte gjort någon hemlighet av att hon menar att vargen ska finnas i Sverige. Som tidigare kommunpolitiker för SD i Borlänge är hon van vid offentligheten och att säga vad hon tycker.

– Jag tycker att vargen har sin plats i den svenska faunan. Jag ser mig själv som gäst när jag är ute i skogen.

På senare tid har hon varit med om en rad obehagliga händelser som hon sätter i samband med hennes åsikt i vargfrågan. I trakten runt Idkerberget har det en tid rört sig en grupp på fem vargar och de slog nyligen en älgkalv inte långt från centrala byn. Marie Edenhager berättar att hon i samband med det hörde ett gevärsskott en kväll och gav sig dit. Hon parkerade en bit ifrån och då dök det upp en skoterförare på vägen.

– Han åkte runt min bil flera varv, alldeles nära och ställde sig och lyste en bra stund med helljusen mot mig. När jag klev ur och vinkade till mig honom stack han iväg.

Marie Edenhager tyckte att det förvisso var obehagligt, men det värsta var händelsen med hennes hundar i somras.

– Jag hade varit ute och gått med hundarna när en av dem kom med en död fågel i munnen. Jag tog och slängde iväg den och åkte hem.

När de hade varit hemma ett tag märkte Marie och hennes dotter att det var något konstigt med en av deras hundvalpar.

– Den krampade och såg nästan död ut.

LÄS OCKSÅ: Kontroversiella APU startar lokalgrupp i Dalarna mot tjuvjakt av varg.

Efter en stund började de andra två valparna också uppvisa samma symptom. Läget förvärrades och till slut lyckades Marie Edenhager få tag på en veterinär som konstaterade förgiftning. Hundarna behandlades under natten och läget stabiliserades. Räkningarna från veterinären visar av de tre månader gamla valparna var med om.

– Dagen efter gick vi upp och spårade i området där vi hade varit i skogen och hittade då en misstänkt plats för åtel med någon typ av skinn som satt fast med ett rep i en pinne. Det såg ut som något var skvätt på den, möjligen glykol. Den döda fågeln hittade vi också, den har jag sparat i frysen för att kunna skicka på analys.

Inte långt därefter kastade någon in en flaska glykol på Marie Edenhagers veranda, mitt bland hennes hundar. Hon är säker på att det har en koppling med förgiftningsincidenten.

– Jag har aldrig tänkt så innan, men jag tog det som en varning. Tänk om hundarna hade tuggat på flaskan? Det måste ha att göra med detta. De tycker väl man stör deras verksamhet.

Händelserna är polisanmälda.

Marie Edenhager har flera vänner som också är engagerade i vargfrågan och de vittnar också om den hårda tonen, som ibland slår över i handgripligheter. En vän till henne fick hjulbultarna på sin bil lossade bara för någon vecka sedan.

– Det är ett sådant hat kring vargen. Alla får ha sina åsikter, men man ska inte hålla på och skrämma folk, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 22 röster fattades för Marie Edenhagers nya parti.