Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marias matglädje lyfter Kläppens meny

/
  • Maria Frääs är ny köksmästare på Tranan i Kläppen och där handlar det nu om lokalproducerad mat så långt det är möjligt.

Det finns gott om restauranger i Sälen och nu tar restaurang Tranan i Kläppen ett stort steg mot nya gastronomiska upplevelser, det med lokalt producerad mat.
– God närproducerad mat och omtanke om miljön är viktigt, betonar Maria Frääs, som är nyanställd kökschef.

Annons

Maria Frääs är rättvikstjejen som varit ute i världen och lagat mat. Bland annat under fem år som kock på svenska ambassaden i Rom. I Italien har hon också funnit italienske köksmästaren Giuseppe Perricci som följt med hem till Rättvik.

I höstas blev Maria kontaktad av Patrik Steen som är F&B, restaurangchef, för Kläppens restauranger, däribland Tranan. Han lockade Maria att ta jobbet som köksmästare på Tranan.

– Vi var studiekamrater på restauranghögskolan i Grythyttan, berättar Maria.

När tidningen träffar Maria är det stressigt värre med planering inför nyårshelgen och alla beställningar som ska göras.

– Min ambition är att så mycket som möjligt ska vara närproducerat och maten ska vara av hög kvalitet utan onödiga tillsatser, säger Maria.

– Vi har funnit fantastsikt bra mat som är producerad här i bygden.

Hela den matsatsning som Maria initierat, med stöd från både Patrik och Kläppens vd Per Eriksson, ingår i Kläppens arbete med att sätta en dalaprofil på anläggningen.

– Det handlar också om att vara rädd om vår miljö och numera jobbar vi aktivt med sopsortering. Sedan gäller det ju att se till så att så lite mat som möjligt behöver slängas. Det är en av många utmaningar när vi tillagar maten, konsten är att laga den mat som också kommer att gå åt, säger Maria.

– Har man för mycket i kompostkärlen så har man helt enkelt räknat fel.

Mer läsning

Annons