Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria väntar på kyla och is

När vintern närmar sig brukar de flesta motorcyklister ställa undan sina cyklar och börja längta efter våren.
Maria Sandin är inte som de flesta. Hon ser fram emot kyla och is för då är det dags att ställa sig på startlinjen och gasa.
– Jag ska göra tävlingsdebut på is med min Suzuki, säger 50-åringen.

När Maria väl hade bestämt sig för att tävla så bokade hon in en tävling till, men med helt andra förutsättningar än den första.

Debuten sker på Färnsjörepan i Filipstad i mars och det är en så kallad regaluritetstävling.

– Det går ut på att köra två åk på så lika tid som möjligt, förklarar hon.

Det andra tävlingstillfället blir vid en speedweekend i Orsa. Och som namnet antyder är det gashandtaget som har huvudrollen.

– I Orsa gäller det att köra så fort det bara går på isen.

Även om det blir de första tävlingarna som Maria själv ställer upp i så är hon väl förtrogen med miljön. Genom åren har hon följt barnens tävlande i karting för Borlänge MK och även varit med i tävlingssekretariatet vid hemmatävlingar.

– Det blev arton säsonger med husvagn och oljiga overaller runt om i landet. Jag tror att jag har sett de flesta idrottsplatser som finns i Sverige för motortävlingar.

Maria har också körvana med motorcykeln så det räcker. Turerna har genom åren varit många och långa. Senast nu i somras blev det en resa till Tyskland. Hon gillar att resa över huvud taget, även om det inte alltid är på motorcykel.

– Förra året bar det iväg till Hurghada i Egypten. Björn fyllde femtio år och därför blev det en lite tidigarelagd hundraårsresa. Vi tillbringade en underbar vecka tillsammans med barnen och svärsonen.

Maken Björn, "mitt livs kärlek" som hon så vackert uttrycker det, träffade hon redan 1979 i Hagfors. Tre år senare flyttade de till Ludvika och gifte sig året därpå. 1989 byggde de hus i Sörvik där hon senare fick jobb som förskollärare efter sin utbildning på högskolan Dalarna.

Men hon har också tid över för annat än familjen och motorcykeln på lediga stunder. Teater intresserar henne mycket och hon har även vågat ta klivet upp på scenen och varit med i två av Teaterslagets uppsättningar.

Och i vinter tar hon alltså ytterligare ett kliv ut i rampljuset när hon gör debut i den teater som tävlingsidrotten utgör.