Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria sparkades efter 36 år

I juni blev Maria Forslund uppsagd. Efter 36 års tjänst på landstinget.
– De hävdar att jag har samarbetssvårigheter och varit oförskämd mot en kund, vilket de inte presenterat några bevis för. Jag vet ännu inte vad jag gjort som retat dem så, säger hon.

Annons

Det senaste året har turbulensen varit stor inom landstingsservice. Nio personer har under perioden stängts av, omplacerats, köpts ut eller sagts upp. Facket Vision har gjort en så kallad 66-a anmälan till Arbetsmiljöverket, som ännu inte kommit med ett utslag.

En av de berörda är Maria Forslund, Falun. Efter 36 år inom landstingsservice fick hon den 5 juni veta att hon var avskedad. Beskedet hade föregåtts av förhandlingar och utredningar, där arbetsgivaren hävdade samarbetssvårigheter.

– Jag har alltid trivts bra på jobbet. Problemen för mig började med att jag som skyddsombud tog upp problem som ledde fram till en arbetsmiljöutredning i februari 2011. När den var klar ville min högsta chef prata med mig. Jag fick då veta att jag varit oförskämd mot kund, säger hon.

Maria erbjöds omplacering till tvätten i Fredriksberg eller ett nattjobb.

– Jag kunde inte acceptera det av familjeskäl - och det ledde fram till att jag blev arbetsbefriad - och senare omplacerad till transportsidan. En tisdag efter påsk meddelade de att jag skulle arbetsbefrias från den 16 april. Sedan dess har jag inte jobbat, säger hon.

Maria erbjöds en slutgiltig avvecklingsöverenskommelse.

– De ville köpa ut mig för 802 000 kronor - 36 månadslöner. Jag antog inte budet, för det får inte gå till så här. Jag har aldrig tidigare fått klagomål på mig eller kallats till några chefssamtal av denna anledning. Därför vägrade jag att acceptera överenskommelsen, säger hon.

Med facket Visions hjälp kontrade Maria med ett motbud. På 60 månadslöner.

– Jag var så arg och ledsen. Utan min envishet skulle jag ha gått under. Motbudet förkastades av arbetsgivaren - och den 5 juni meddelade de helt sonika att jag var avskedad, säger hon.

De fortsatta lokala förhandlingarna mellan Vision och arbetsgivaren i Marias fall strandade i förra veckan. Nu väntar centrala förhandlingar mellan Vision och SKL, innan de eventuellt tas upp av arbetsdomstolen.

– Jag är övertygad om att landstingets agerande inte kommer accepteras. Jag - och många av mina kolleger - har behandlats mycket illa. Jag och min familj har mått mycket dåligt av detta. Jag har gråtit, tappat lusten till mycket i livet och gått ned i vikt. Om jag i grunden inte varit en stark människa hade jag gått under. Nu vill jag bara att det ska bli känt hur vi behandlats, så att det inte händer igen. Chanserna för mig att återfå jobbet på landstinget är lika med noll. Jag gör detta för andra medarbetare - och för att visa hur landstinget slösar med skattemedel, säger Maria Forslund.