Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Rydqvist satsar på långlopp

När skidförbundet presenterade sina landslagstrupper inför VM-säsongen saknades Älvdalens Maria Rydqvists namn.
Nu kommer hon att lägga fokus på långlopp i stället.
– Ja, långlopp kommer att bli mitt huvudfokus i vinter, säger Maria.

Maria kom inte heller med till OS i Sotji, vilket hon hade vissa synpunkter på, bland annat att truppen togs ut för tidigt, och att de traditionella åkarna fick för få chanser i förhållande till sprintåkarna. Maria menade att OS-truppen borde ha tagits ut efter SM i Umeå.

När förbundskapten Rikard Grip och hans stab presenterade trupperna till vinters säsong där VM i Falun är huvudmålet fanns inte Maria med i A-landslaget eller i Team 2015.

Många har undrat hur Maria skulle göra den här vintern, nu när hon inte kom med i någon av landslagets trupper.

– Ja, det är väldigt många som undrat, säger Maria.

Nu kommer alltså svaret, Maria väljer att satsa fullt ut på långloppscirkusen, Ski Classic, i vinter.

– Det är inte klart än i vilket team jag kommer att åka i, så där kan jag inte ge dig något svar, men det är inte långt borta. Nu tränar jag för långlopp, mer stakning och mindre skejt. Jag behöver förbättra stakningen. Långlopp tror jag passar mig bra, jag har uthålligheten naturligt, har alltid gillat längre distanser som 30 kilometer och så där.

Och på hennes hemsida kan man läsa att delar av träningen har hon genomfört i Central Park i New York, även om hon skriver att det inte var någon träningsresa så hann hon med en del pass under de sex dagarna med familjen i New York.

"Det var ingen träningsresa det här förstås, men något mer träning än jag tänkt blev det ändå. För att man är manisk antar jag. Två löpintervallpass, ett långpass cykel med sightseeing, två rullskidpass utan stavar, ett gympass med intervaller på trampmaskin, och säkert 25 timmars promenad. För långt att gå var det, och gick gjorde man nästan hela dagarna".

Blev du besviken när du inte kom med i någon av landslagstrupperna?

– Vet inte vad jag ska svara på det, både ja och nej antar jag. Jag kände också att jag ville byta till långlopp, göra något annat. Men visst är VM något speciellt och det var ett svårt beslut att ta, framför allt när VM går i Falun. Men jag behövde en ny utmaning och en ny kick. Jag har funderat fram och tillbaka. Det här med långlopp har jag tänkt på i flera år och det kändes mer stimulerande med långlopp än med VM.

Blev beslutet lättare att ta nu när du inte kom med i någon av landslagstrupperna?

– Lite så är det väl, att beslutet blev lite lättare. Men det är möjligt att jag satsat på långlopp oavsett.