Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Norrfalk väntar fortfarande på ett svar om nya bredbandsregler

I maj tog landshövding Maria Norrfalk strid mot Jordbruksverket över nyinförda regler som hotade länets bredbandsutbyggnad. I dag, drygt tre månader senare, har ännu inget svar kommit.
– Olyckligt. Denna situation drabbar byarna längs bort i vårt län, säger Maria Norrfalk.

Annons

Den 4 maj skickade landshövding Maria Norrfalk och Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson ett gemensamt protestbrev till Jordbruksverket. I brevet kritiserade Dalarnas företrädare beslutet om nya regler för att få samhällets stöd för bredbandsutbyggnad.

Drygt tre månader senare har verkets generaldirektör Leif Denneberg ännu inte svarat på kritiken i brevet.

– Innan jag gick på semester konstaterade jag att inget svar kommit. Inte heller nu när jag återkom från semestern. Det här är naturligtvis inte bra, säger landshövdingen.

Tidigare har byar med maximalt 3 000 invånare haft rätt att söka bidrag från landsbygdsprogrammet för fiberbredbandssatsningar. Jordbruksverket ändrade under våren nivån till byar med maximalt 200 invånare.

Län som Dalarna, med små glesa byar långt ute i landsbygden, drabbas speciellt hårt av de nya reglerna. Detta eftersom marknadens aktörer av kommersiella skäl avstår långdragna nätbyggen utanför tätorter om kostnaderna blir för stora.

– Man kan inte räkna med att de kommersiella krafterna själva är villiga att gå in med egna satsningar i dessa fall. Resultat blir, som vi skrev i brevet, att hela bredbandsutbyggnaden i länet riskeras. Frågan är väldigt viktig för glesbygdslän som Dalarna, säger hon.

Länsstyrelsen vill därför ha möjlighet att frångå det nya regelverket i "särskilda fall" då kommersiella bolag inte är intresserade av att på egen hand satsa på fiber till en by i glesbygden. Länsstyrelsen vill ha möjlighet att bevilja bidrag till en bredbandssatsning om alternativet är att utbyggnaden annars inte blir av.

– Det är därför viktigt att vi snarast får klarhet i denna fråga. Som det är nu drabbas byarna "längst bort" i Dalarna, säger Norrfalk.

Statens mål är att minst 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till bredband på minst 100 Mbit år 2020. Norrfalk menar att de nya reglerna motarbetar det målet.

– Vi har haft underhandskontakter med Jordbruksverket kring detta, men ännu har vi inte fått något svar på vår begäran. Jag är medveten om att detta inte är en lätt sak att ge ett snabbt svar på. Jag hoppas ändå att vi kan få ett svar innan jag slutar den 31 augusti. Jag utgår från att det blir så, säger landshövding Maria Norrfalk.