Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margarin i skolan får känslor att svalla

Det råder missnöje kring skolmaten i allmänhet och borttagandet av smör och standardmjölk i synnerhet. Det vittnar inte minst dryga 700 namnunderskrifter om.
– Vi vill att kommunen lyssnar på oss, säger en av föräldrarna, Kairi Hysing.

Annons

Kommunens beslut att byta ut smör och standardmjölk till margarin och mellanmjölk väcker starka reaktioner. Kairi Hysing är upprörd och menar att kommunen blundar inför kritiken från föräldrahåll.

– En liknande debatt har förts i Stockholm men där drog politikerna tillbaka smörstoppet efter en dag. Här har det gått snart ett halvår.

– Jag fick av en slump reda på att mina barn fått margarin i skolan. Jag blev jättearg, fortsätter Kairi Hysing som samlat runt 300 namnunderskrifter.

En annan förälder, Christina Riseng med ytterligare 462 underskrifter menar att det är margarinets intåg i skolbespisningarna som upprör mest. Kairi håller med och säger:

– Margarin innehåller en rad tillsatser som inte är bra för någon.

Tittar man på vad margarinet innehåller blir man rädd. Det finns till och med inslag av bensin, menar hon.

Kairi Hysings mail till kostchef och läkare på vårdcentralen besvarades sent omsider. Varför ska det vara så svårt att få information. Småbarnsföräldrar känner sig överkörda och respektlöst behandlade.

En tredje förälder, Ulrika Norrström tror att det gått prestige i frågan från kostchefens sida.

– Vi vill att kommunen lyssnar på oss, säger Kairi Hysing upprört. Vi vill få tillbaka Bregott eller likvärdigt smör. Eller så ska barnen få välja, smör eller margarin.

Lovisa Hedvall, klass 7 på Sammilsdalskolan tycker det är konstigt. Hon berättar att hon hört att smöret byttes ut mot margarin på grund av att många barn och elever i dag är för överviktiga. Så många med övervikt på Sammilsdalskolan finns inte, menar hon.

För övrigt tycker Lovisa att skolmaten många gånger inte håller måttet. Hon får medhåll av klasskamraterna Alva Ros och Elin Lundström.

Margarin istället för smör och mellanmjölk i stället för standardmjölk?

– Jag hänvisar till Livsmedelsverkets, LV, rekommendationer, svarar kostchef Tullie Sundberg och hänvisar vidare till skollagen som kräver näringsriktig mat åt eleverna.

Hennes råd till upprörda föräldrar är att påverka lokala politiker att man ska gå ifrån LV:s rekommendationer.

– Vi får se vad det blir av det, säger Tullie Sundberg.