Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus och Marias styrkeprov

Åtta liter vatten om dagen, strikt kost och tunga vikter.
I dag tävlar Faluparet Maria Gustavsson och Marcus Näs i en amatörtävling i kroppsbygge.
– Efter flera månaders förberedelser måste allt stämma, säger Marcus.

Träning har för både Maria Gustavsson och Marcus Näs, länge varit ett naturligt inslag i vardagen. Men att det skulle resultera i att de skulle ställa upp i en tävling i bodybuildning trodde ingen av dem.

– Jag pushade Maria att testa. Jag tyckte att hon redan hade en bra grundfysik, själv tyckte jag inte att det var någonting för mig, säger Marcus Näs.

– Nej, "Jag kan väl inte stå där på scen i ett par kallingar" sa du, skrattar sambon Maria Gustavsson.

Men efter en hel del överläggande kom de fram till att de skulle göra det tillsammans. Det var lättare och roligare att träna ihop och så hade de ett gemensamt mål.

– Det är en utmaning i att våga gå upp i vikt. Särskilt som tjej är det vanligt att man ligger kvar på sina lätta vikter och är rädd för att bygga muskler, berättar Maria.

Maria ska tävla i Body fitness som liknar bodybuilding men fokuserar mer på musklernas utseende än deras storlek. Man ska vara fysiskt balanserad och ha definierade muskler men ändå se kvinnlig ut. Marcus ska däremot tävla i klassisk body buldning.

– På tävlingen poserar alla deltagare på scenen inför domarna. Vi kommer bedömas utifrån de olika poser vi står i och då gäller det att visa musklerna, spänna ryggen och dra in magen, säger Maria.

Det går trender även i kroppsbygge och då all makt ligger hos domarna kan det vara svårt att förutse vem som kan vinna.

– Ibland kan jag tänka "det där är en klar vinnare" så kommer den inte ens i toppen. Det går aldrig att veta. Ibland kan det kännas orättvist i hur domarna dömer, säger Marcus.

Trots ovissheten hoppas både Marcus och Maria att de kommer placera sig bra även fast de redan ser det som en vinst att de har gått igenom alla förberedelser tillsammans.

– Det har varit skönt att träna tillsammans, annars hade det blivit väldigt ensamt. Man blir väldigt asocial när man tränar så här mycket och vi äter ju också en speciell kost. Många tycker nog att vi är lite knäppa och de vill gärna tjata om vad vi äter. "Ta en kaka nu" säger de men förstår inte att jag måste ut och springa en halvtimme till då, säger Maria.

Marcus fyller i:

– Men vi är nog lite knäppa. Flera månaders förberedelser för fem minuter på scenen och då allt ska stämma. Men det är det värt.