Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mara oktoberprofil i Orsa

Förra veckan fick hon pris som årets nybyggare, utdelat av kungen Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på slottet. I onsdags fick Mara Maric blommor och diplom som månadens profil i Orsa.

– Vi behöver fler som Mara och hon är en förebild för oss alla, förklarade Karin Eriksson som är projektledare i W7 Dalarna som arbetar för hållbart entreprenörskap.

Mara Maric som är träingenjör kom till Sverige från Bosnien 1992. Då familjen fick uppehållstillstånd efter två år placerades Mara i Orsa. Hon insåg att nyckeln till att lyckas var att lära sig svenska. Mara såg till att hon fick en praktikplats på Orsa Lamellträ. 2002 fick hon jobb på företaget, som allt i allo. Efter tre månader hade hon ansvar för en maskin och efter ytterligare tre månader var Mara Maric platschef. Två år senare var Mara vd på Orsa lamellträ, 2009 tog hon över företaget.

Orsa Lamellträ som tillverkar limfogar till möbelindustrin sysselsätter fem personer.

Som invandrare och kvinna i en mansdominerad bransch är Mara Maric ett föredöme för många andra. Hon vill verka för att invandrarnas kunskaper tas tillvara bättre i Sverige.

– Man ska tro på sig själv och våga vara sig själv, säger Mara.