Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Människorna före rovdjuren"

Rovdjuren tar för mycket av naturens avkastning som människorna borde ha. Den förda rovdjurspolitiken slår hårt mot människorna i Älvdalen. Det borde länsstyrelsen se till att regeringen får reda på. Så kan man sammanfatta de två kommunalrådens i Älvdalen brev till landshövdingen på fredagen.

Det är med anledning av länsstyrelsens egna uppgifter om hur många vuxna älgar och älgkalvar rovdjuren tog 2010-2011 som kommunalråden Kjell Tenn C och Nils-Åke Norman M, nu skriver till landshövdingen.

Älvdalens kommunfullmäktige har tagit ett omstritt beslut att arbeta för att kommunen ska bli jobba för att bli en vargfri kommun. Kommunalråden skriver i inledningen av brevet att rovdjuren som ställer till med allt mer problem för fäbodbrukare, rennäring och befolkningen i byarna där föräldrar och barnfamiljer blir allt mer oroliga, menar de i brevet.

Brevet fortsätter:

"Majoriteten av medborgarna i vår kommun har alltid sett möjligheten att skatta naturen som en del av folkhushållet. Att leva av och med naturen är för de flesta av kommunens invånare en självklar livsstil. Band som riskerar att klippas av, med utflyttning som en negativ konsekvens för kommunen."

Enligt länsstyrelsen tog rovdjuren 754 kalvar och 53 vuxna älgar i Särna-Idre 2010/2011. I Älvdalenområdet var motsvarande siffror 448 kalvar och 42 vuxna älgar.

Kommunalråden skriver:

"Merparten av denna högkvalitativa och miljöriktiga avkastning anser vi tillhör folkhushållet som det var för ett antal år sedan och inte som nu, föda åt rovdjuren. Ungdomarna som visar intresse för fäbodbruket, som dessutom är en av pusselbitarna i en vinnande turistmiljö sommartid, har det svårt, när fäbodbruket måste ta hänsyn till rovdjuren. Att bedriva fäbodbruk innanför stängsel har aldrig varit tanken bakom djurhållning med fribetande djur i fäbod.

I kommunens norra del får Idre samebys renhjord i allt större utsträckning utgöra föda åt rovdjuren med sjunkande slaktuttag för renägarna och till den grad att renskötseln som näringsgren allvarligt hotas.

Älvdalens kommun vädjar nu till Länsstyrelsen Dalarna, viltvårdsenheten att arbeta med dialog och kommunikation i båda riktningarna. Inte bara följa direktiv från regering och Naturvårdsverk utan också redovisa till regeringen hur effekterna av den förda rovdjurspolitiken slår i Älvdalens kommun."