Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Människan har alltid varit en sökare"

Första gången Chamória fick kontakt med en häst var hon fyra år. Det stack det till under handen när hon klappade den.
Sedan dess har hon sett troll i skogen, pratat med rävar och utfört healing på folk som sökt upp henne.
– Om jag hade levt några århundraden tidigare hade jag nog blivit bränd på bål, säger hon.

Chamória, eller Anna-Karin Backlund som är hennes officiella namn, tar emot oss på Dalahelhetscenters kursgård i Rupstjärn utanför Falun. Sitt själsnamn tilldelades Chamória av ett medium. Det kom någonstans högre ifrån.

– Väldigt förenklat betyder det Gudinnors Glöd. Det namnet känner jag mig nästan mer hemma i, det är den jag är, säger hon.På kursgården har hon en hel palett aktiviteter att erbjuda: kursverksamhet, behandlingar, meditation, massage... Hon har märkt av det ökade intresset för nyandlighet.

– Det kan bero på att människan alltid varit en sökare. Individen vill hitta trygghet, och med tanke på hur det ser ut i hälso- och sjukvården nu är det inte konstigt att folk vill hitta orsaken till det som gör ont. Man ser till helheten, inte bara symptomen. 

Kunderna är alltifrån tonåringar till pensionärer, fler kvinnor kommer till hennes gård, även om antalet män ökat med åren. Det är vanligt att folk uppsöker Chamória för att få hjälp med stress.

– Om du bara visste hur mycket folk som är utbrända. Målet är att komma i balans och vara i harmoni med sig själv, många vill till exempel ha hjälp med att sluta röka.

– Alla beroenden är till för att dämpa ångest, säger hon.

Första gången hon kände av energin från en häst var Chamória omkring fyra år gammal. Nu talar hon ofta med djur som hon kommunicerar med genom bilder.

– Folk blir rädda för det de inte kan ta på, säger Chamória som har accepterat sin roll som häxan i byn.

Hon möter ofta skepsis inför det hon gör, även om det har blivit lättare under de 18 åren hon bedrivit sin verksamhet.

– Tidigare var det som att gå med en machete i djungeln. Men nu är det en autobahn, mycket öppnare och lättare, säger hon.