Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mannen bakom Classic Car nominerad

Roland Pettersson, idégivare till Classic Car Week i Rättvik, har nominerats till Siljansbygdens samhällsbyggnadsstipendium.

Roland Pettersson berättar hur det gick till när idén om Classic Car Week i Rättvik föddes:

– Jag hade varit på många bilmarknader där det såldes och köptes bilddelar till amerikanska importbilar. Men samtidigt noterade jag att festandet fick en för stor betydelse. Jag ville därför skapa något som riktade mer fokus på själva bilarna och familjelivet, berättar Roland Pettersson.

Den första upplagan arrangerades 1992. I dag känner de flesta till evenemanget som varje år pågår i en vecka vid Rättvik. Classic Car Week bidrar till att tusentals besökare lockas till södra Siljansområdet, till glädje för hotell- och restaurangbranschen.

– Jag är stolt över evenemanget och det känns roligt att få vara en av de nominerade till det här stipendiet, säger Roland.

Juryns motivering är:

"Vecka 31 och Classic Car Week är synonyma begrepp för veteranbilsälskare i Sverige och utlandet. Detta sker tack vare Roland Pettersson, som med ett brinnande intresse för bilar, Rättvik som besöksort, samt en oerhörd vilja, gjort detta till ett stort klassiskt evenemang. Tiotusentals besökare förvandlar då Rättvik och omkringliggande orter till ett eldorado för bilhistoriker och andra älskare av krom, lack och twist and shout. Besökarna får ett oförglömligt minne av Siljansregionen mitt i högsommaren."

Siljansbygdens samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kronor ska gå till den person som på ett positivt sätt bidragit till en positiv samhällsutveckling i Siljansregionen. En jury utser kandidater och sedan vinnaren som presenteras måndagen den 3 mars.