Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestationer för LSS och personlig assistans hålls i två dalakommuner: "Talas bara om kostnader"

Nu på söndag, den 3 december, är det internationella funktionshinderdagen.
Under dagen samlas människor på mer än 20 orter runt om i Sverige för att manifestera för LSS och personlig assistans.
Manifestationer sker bland annat i Borlänge och Falun.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Därför behöver inte äldre bilar vinterdäck – här är reglerna som gäller från 1 december

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

Många droppar små – här är 14 enkla tips på hur du kan spara vatten

SÅ KÖPER DU PLUS

Arrangörerna av manifestationen är RBU (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) anser att manifestationen görs mot regeringens besparingspolitik.

- Vi fick igenom vårt krav och nu har alla tvåårsomprövningar av personlig assistans nödstoppats. Men det är långt ifrån tillräckligt och en samlad funktionshinderrörelse släpper inte taget. Fortfarande är det över 1 000 personer som förlorat sin statliga assistans och bara ungefär en av tio som ansöker för första gången får assistans beviljad. Alla andra får avslag, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.

Förutom RBU så står följande organisationer bakom manifestationen: Autism- och Aspergerförbundet, DHR, FSDB, FUB, Funktionsrätt Sverige, Föreningen JAG, Hjärnkraft, IfA, Lika Unika, Neuroförbundet, Personskadeförbundet, SRF, STIL och Unga Rörelsehindrade.

I ett pressmeddelande om manifestationen skriver FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) att många av FUB:s medlemmar inte längre får det stöd och den service som LSS var tänkt att ge dem och att läget har blivit allvarligt för många, särskilt för dem med personlig assistans.

– Fortfarande talas bara om kostnader. Personer som omfattas av LSS har rätt till goda levnadsvillkor. Som det är nu bryter vi mot internationella överenskommelser. Sverige har skrivit under FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, säger FUB:s förbundsordförande Thomas Jansson i pressmeddelandet.

I Borlänge hålls manifestationen vid Turistbyrån på Stationsgatan, med start omkring klockan 15.00.

I Falun hålls manifestationen på Stora torget mellan klockan 13 och 15.

Deltagande orter med länk till respektive evenemang på Facebook:

Borlänge, Falun, Alvesta (2 december), Eskilstuna, Falkenberg, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Malmö, Norrköping, Stockholm, Veberöd, Visby, Västerås, Umeå, Örebro

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Annons