Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångfalden i fara

De utgör ett mycket allvarligt hot mot mångfalden.
Lupinerna är på väg att helt ta över ett av ängsflorans sista fästen – dikesrenen.
– Våra älskade ängsväxter har inte en chans, säger Åsa Rydell, kommunekolog i Leksand, som nu manar till kamp mot lupinerna.

Inte bara kärlväxter utan också svampar, fjärilar, andra insekter, fåglar och även däggdjur är knutna till och i en del fall också helt beroende av ängen.

Men i takt med att de egentliga ängsmarkerna minskat har många arter funnit en sista (?) livsmiljö i mångfaldsoaser i form av dikesrenar, som slås en gång om året och därmed i viss mån sköts som ängsmarker.

Men även här är mångfalden hotad – främst av lupiner.

– De kan tyckas vara dekorativa, men de tar snabbt överhanden och slår ut annan växtlighet och därmed de arter som är knutna till dessa miljöer. De är högväxta och hindrar därmed ljus från att nå mer lågväxta arter. Dessutom producerar den sin egen näring genom kvävefixering och gödslar marken. Även överväxta blommor, blad och stjälkar vissnar och tillför marken näring, som gynnar höga och energikrävande växter. Det är en ond cirkel, konstaterar Åsa Rydell.

Hon beskriver lupinen som "ett förfärligt hot", "en växt som visserligen kan vara fin som färgklick när den blommar men sedan är förskräckligt ful och dessutom luktar illa".

Leksands kommun varnar nu i en kampanj för lupiner och uppmanar allmänheten att inte medvetet bidra till att växten sprida.

– De är ju på väg in i ängsmarker och fäbodar. Vi vill därför avråda från att ha lupiner som trädgårdsväxt, säger hon och uppmanar alla att försöka slå av lupiner innan de sätter frön och att sedan räfsa ihop och ta reda på växtdelarna så att de inte göder marken.

Inom ramen för det kommunala projektet "Varning för lupiner" kommer Elin Widmark, som tjänstgör under sommaren, att försöka kartlägga situationen i Leksand för att få en grund för eventuella fortsatta insatser.