Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vinnare sedan Ikea kom

/
  • Ikea i Borlänge invigdes 25 oktober 2013 och hade under sitt första år 1,7 miljoner besök.
  • Helena Nilsson, doktorand på HUI Research.

Innan Ikea öppnade i Borlänge var butiksinnehavarna i centrum oroliga över att möbeljätten med tillhörande handelsplats skulle döda konkurrensen.
Nu visar det sig att den oron till stora delar kan ha varit obefogad.

Annons

– Vi finner inga effekter på detaljhandeln i stadskärnorna och därmed verkar ryktet att Ikea skulle ha en skadlig inverkan på citykärnor vara överdrivet, säger Helena Nilsson, doktorand på HUI Research.

I två år har forskare på HUI undersökt hur sällanköpsvaruhandeln och detaljhandeln inom en kommun påverkas av en Ikea-etablering.

Nu är rapporten klar – och den är trevlig läsning för alla Ikea-förespråkare.

Enligt rapporten leder en Ikea-etablering till en 17-procentig ökning av antalet anställda i sällanköpsvaruhandeln och en 20-procentig ökning av sällanköpsvaruhandelns omsättning. Dessutom ökar sysselsättningen inom detaljhandeln med 10 procent.

– För en kommun av Borlänges storlek innebär detta 157 fler jobb och 416 miljoner kronor i ökning av omsättning inom sällanköpvaruhandeln, säger Helena Nilsson.

Detaljhandelsföretagen (Ikea exkluderat) inom kommunen påverkas också positivt med en ökning på 11 procent i nettoomsättning. För detaljhandlare inom en kilometer från Ikea ökade omsättningen med hela 26 procent.

Grannkommunerna var innan Ikea-etableringen oroliga för hur handeln i deras respektive kommun skulle påverkas. Av studien att döma var den oron obefogad, eller?

– När vi utvidgade studien för att uppskatta effekterna av Ikea på sällanköpsvaruhandeln även i omkringliggande kommuner fann vi endast små negativa och i flera fall statistiskt insignifikanta resultat. Det kan dock vara så att ökningen vi fann i sällanköpsvaruhandeln i Borlänge var från konsumenter från kommuner längre bort, eller att man som konsument helt enkelt började lägga mer av sin inkomst på sällanköpsvaror i stället för att spara.

Är det en bra affär att få Ikea till kommunen?

– För övriga detaljhandlare som ligger nära Ikea-etableringen är det en bra affär då våra resultat visar att nettoomsättningen går upp. Detta i sin tur ökar ju attraktiviteten för övrig handel att etablera sig i området vilket ökar Borlänges attraktivitet för turister/konsumenter och boende. Men det kan ta lång tid innan kommunen får tillbaka sina investerade pengar.

Finns det andra värden än pengar i det här?

– Det finns ju en viss stolthet för invånarna att ha ett Ikea i kommunen då det sätter Borlänge på kartan och ökar dess attraktivitet för turister och investerare.

Annons