Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill köpa volvobilar efter skrotbilsdebatt

Fem uttjänta volvobilar är det skrot eller kulturskatter? Hans "Plutte" Larssons samling av gamla bilar kommenteras flittigyt på DT.se.
– Det är helt ofattbart, lika många som i vargdebatten och nästan alla är positiva, säger Hans, som i Sälen är mer känd som "Plutte". Det sedan tidningen skrev om de bilar som av många uppfattas som skrot som Hans Larsson ställt upp på kommunens parkeringsplats i Sälen.

– Jag håller på att sälja bort bilarna. Sedan det här blev känt har många hört av sig som vill köpa en eller flera bilar, säger "Plutte".

– Det har blivit ett riktigt drag efter bilarna.

Innan snön kommer är förhoppningen att bilarna ska vara borta.

– Kommunens miljöavdelning har varit i kontakt med mig om mina gamla bilar. Jag hade 65 bilar, men nu har jag sålt 20 av dem och håller nu på att ta hem de fem som står kvar ute på en tomt i Osanden för de inte längre kan stå kvar.

Bilarna som flyttats från Osanden har ställts upp på kommunens parkering i Sälen.

– Jag är medveten om att de inte kan stå kvar där, men skriverierna om bilarna har fått många att höra av sig.

Svenska Volvo 140-klubben, som verkar för att bevara bilar ur 140-serien, har genom Per Helgesson varit i kontakt med "Plutte" och kommer också att hjälpa honom att finna köpare till hans Volvo expressbilar. Bilar som enligt Per är ganska unika, de tillverkades i cirka 7000 exemplar åren 1970-73.

Därmed finns det tyngd bakom den uppfattning som många hävdar att bilarna inte är skrot.

– Jag gillade att samla på bilarna, men har nu insett att min tid inte räcker för att renovera dem så då år det lika bra att sälja dem, säger "Plutte". Han bedyrar att det inte medför några känslomässiga problem att göra sig av med de bilar han samlat på sig.

När det gäller att ställa upp dem på kommunens parkerting är "Plutte" medveten om att de inte kan stå där på sikt.

– Jag vet ju att det finns de som tycker det är fel, men samtidigt handlar det om en kort period. Ser man sedan att kommunen kan tillåta sopkärlen vid återvinningsstationen på samma parkeringsområde så handlar då det definitivt mer om sopor, säger "Plutte".

Bilälskare ger "Plutte" sitt stöd och tankar på att belöna honom med kulturpris eller att instifta en veteranbilsmarknad för äldre bilar och bildelar, florerar bland alla som valt att kommentera hans gamla bilar. Men där finns självfallet de som också tycker att det är fel att och att bilarna skämmer ut Sälen, liksom att de inte kan stå på kommunens mark.

– Jag är ändå förvånad och positivt överraskad över alla som valt att kommentera det och då genomgående på ett positivt sätt, men nu ska bilarna säljas. När snön kommer ska de vara borta, säger Hans "Plutte" Larsson.