Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Många vill ha både tre och fyra barn"

Det råder något av babyboom i Ludvika kommun.
Rekordmånga gravida är inskrivna vid lasarettets barnmorskemottagning.
– Det är jätteroligt, säger avdelningschefen Kerstin Källström.

1995 var invånarantalet i Ludvika kommun 28 176. Den sista oktober det året var 229 gravida inskrivna vid barnmorskemottagning.

Sedan dessa har invånarantalet sjunkit och vid halvårsskiftet i år var det 25 752 personer som bodde i kommunen. Och ändå var det betydligt fler som den sista oktober var gravida – nämligen 287 kvinnor.

– Vi har inte haft så här många inskrivna sedan början av 1990-talet, säger barnmorskan Margareta Gustafsson.

Då ska det ändå påpekas att siffran för oktober 1995 var hög. Sista oktober 1999 var 161 gravida inskrivna och året efter 171. Och sedan 2007 har över 200 gravida årligen varit inskrivna vid den tidpunkten, men som sagt aldrig så många som i år.

Avdelningschefen Kerstin Källström säger att en förklaring till babyboomen kan vara att par i dag väljer att skaffa fler barn.

– Förr var det vanligt att det stannade vid ett eller två barn. Nu är det många som vill ha både tre och fyra barn.

Källström säger också att en klar trend i landet och i Västerbergslagen är att många, jämfört med hur det var för 20–25 år sedan, är betydligt äldre när de skaffar första barnet.

– Men antalet förstföderskor är ungefär lika många som förut, påpekar hon.

Blivande föräldrar får åka till Falun när det är dags att föda och eftervården, som tidigare kunde uppgå till en vecka, inskränker sig numera i normala fall till ett eller två dygn.

– Sen blir det uppföljning här i Ludvika, en eller två gånger, tillägger Gustafsson.

Före förlossningen finns det möjlighet, främst för de som ska bli föräldrar för första gången, att vara med i en föräldragrupp. De träffas på barnmorskemottagningen och får där information om exempelvis förlossningen och första tiden efter förlossningen.

– Grupperna fyller också en social funktion och många av föräldrarna blir vänner och håller kontakt efter förlossningen, säger Källström.