Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många unga köper hasch - via datorer

Vid polisens narkotika- och spaningsrotel märker man av en ökande liberal syn bland unga när det gäller bruket av marijuana och hasch.
– Cannabis är ju fortfarande klassat som narkotika. Vi har ju våra lagar och regler att följa, så för vår del förändras inget, säger Magnus Sjödén, inspektör på roteln.

DT har tidigare berättat om hur en allt mer tillåtande attityd till cannabis, det vill säga hasch och marijuana, breder ut sig. För polismännen som arbetar inom narkotika- och spaningsroteln i Dalarna är trenden tydlig.

– Absolut, bland unga och unga vuxna som är vår målgrupp ser vi en ökad benägenhet och nyfikenhet att prova på framför allt cannabis, säger Magnus Sjödén.

Medan trenden visar en drogliberalare syn bland unga står polisens uppdrag oförändrat.

.– Vi möter en annan attityd när vi jobbar på fältet och pratar med unga, de nästan ifrågasätter varför vi håller på.

Statistiken över beslag av cannabis, visar en stor ökning i år, jämfört med förra året. Förra året gjordes 32 beslag, fram till i oktober i år handlar det redan om 76.

När det gäller de nya så kallade nätdrogerna vet polisen att mycket av en sorts drog kan vara populär på en särskild ort, medan mycket av en annan sorts drog är populär på en annan ort. När det gäller cannabis konstaterar Magnus Sjödén att den finns jämnt spridd över hela länet.

Försäljningen av droger via nätet har gjort det lättare för en ung nyfiken att få tag i cannabis och ta steget ut och prova.

– Inflödet i länet är rätt stort. Nu har vi ett jätteproblem med Internetsmuggling. Man sitter hemma vid datorn och köper preparat, ibland från andra sidan jordklotet. Tidigare var man ändå tvungen att bege sig ut i en miljö som är lite ljusskygg och kanske träffa någon langare. Jag tror att det gjorde att många avhöll sig från att skaffa narkotika. Nu kan du sitta hemma i pojk- eller flickrummet och beställa via datorn och få hem det med hjälp av brevbäraren, säger Sjödén.

Internethandeln har försvårat polisens spaningsarbete. De gamla traditionella mönstren som polisen jobbat efter i spaningsarbetet förändras.

Peace & Love är ett bra exempel på när Magnus Sjödén och hans kollegor upplever att det finns mycket narkotika i omlopp.

– Speciellt vi sådana tillfällen. Folk har semester eller är lediga från skolan och tycker att "det är klart att man ska röka på lite". Lika väl som man tar sig några öl så kanske man röker en spliff eller tar något annat.

Ett ofta använt argument för cannabis är att man inte blir våldsam som många blir av alkohol, hur upplever du det?

– Jag vet inte, det behöver inte heller stämma överens. Cannabis är ju ett preparat som kan utveckla hallucinationer om man röker mycket och på sikt kan man få psykosgenombrott, det finns de som blir aggressiva. Men visst, generellt kan jag säga att de som är påverkade av cannabis sällan är svåra att ha att göra med. Men det är ju inte det som är den stora faran med cannabisrökare att de ska utveckla våldsbrott utan det är andra bitar som rör individen.

Unga är en prioriterad grupp för er, hur jobbar ni?

– Det handlar mycket om uppsökande verksamhet där vi ger oss ut och vistas i den miljö där unga finns. Festivalen är ett bra exempel, då har vi också resurser så vi kan kraftsamla. Annars i vanliga fall släpar vi efter när det gäller gatulangningsdelen. Vi vet ju att tidig upptäckt är det bästa som finns. Första omhändertagande hos oss kan få sådan effekt att de lägger av.