Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många skänker panten till Röda Korset

Många som pantar sina flaskor och burkar på Ica Maxi i Falun väljer att trycka på den speciella "Röda korset-knappen".
För 2014 innebär det att 71 122 kronor i skänkt pant har gått till Röda korsets hjälpverksamhet.

ICA Maxi i Falun hör till de livsmedelshallar, som har sina returflaskautomater utrustade med en speciell "Röda Korset-knapp".

När man trycker på den knappen skänker man pengarna för returflaskorna/burkarna till Röda Korsets hjälpverksamhet.

– Vi är mycket stolta över att våra kunder i snitt skänker 200 kronor per dag genom att trycka på den knappen, säger Niklas Bergström, butikschef för ICA Maxi, i ett pressmeddelande.

Under 2014 har Röda korset mottagit 71 122 kronor från ICA:s kunder via automaten i Falun.

– Och nästan lika mycket var det året före. Då skänkte våra kunder drygt 67 000 kronor, säger Niklas Bergström.

– Jag är inte förvånad över att det kommer så pass mycket pengar den vägen, säger han. Jag vet av erfarenhet att Faluborna har stora, varma hjärtan och hjärna hjälper till och stöder när de kan, säger Urban Lindblom, den lokala Röda Korskretsens nye ordförande

Röda Korset i Falun får ingen del i dessa pengar. De går direkt till Röda Korset centralt, där de är med som en del i alla de hjälpprojekt Röda Korset bedriver jorden runt.

- Men för oss är det viktiga att pengarna kommer till nytta i hjälpverksamheten. Vi försöker också att bidra med så mycket vi kan med medel vi samlar in och som vi får in genom vår Second Handbutik Kupan. Under 2014 bidrog vi i Falukretsen med cirka 250 000 kronor till olika nationella och internationella projekt, säger Urban Lindblom.