Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många redan på plats i ABB:s nybygge

Än är det dryga halvåret kvar innan ABB:s nya HVDC-bygge invigs, men verksamheten i de nya lokalerna har redan kommit i gång.

– Vi är glada att kunna visa det här nu och det är kul att vi har ledningens förtroende och att man vill satsa här i Ludvika, säger enhetschefen Olof Heyman.

Det är ett imponerande bygge. Första spadtaget togs i slutet av juni förra året. Och nu är så pass mycket klart att kontorsverksamheten sedan tre veckor tillbaka är i gång i de nya lokalerna.

HVDC är i dagsläget utspridd i flera byggnader på ABB-området och det nya bygget ska så småningom samla enhetens verksamhet till ett ställe. Det som i dag benämns Reflexen ska renoveras och sammankopplas de nya lokalerna.

Inblandade i projektet besökte många kontor innan de bestämde sig hur det skulle se ut. Nu finns ett komplex i fyra plan där kontorsytorna utgör 16 000 kvadratmeter.

– Det är öppna landskap som är i stort sett identiska på alla fyra plan. Totalt är det 700 kontorsplatser med expansionsytor för ytterligare 100–150 platser, upplyser Torsten Åslund, lokalansvarig på HVDC.

I kontorslokalerna finns ett antal konferensrum och så kallade tysta rum dit medarbetarna kan gå om de vill ha lugnt i kring sig vid exempelvis ett telefonsamtal. Konferensrummen är för övrigt döpta efter personer som har betytt mycket för HVDC-tekniken.

Projektet har också genomförts och genomförs utifrån ett miljöklassificeringssystem där högsta nivån är platina. HVDC-bygget har följt guldnivån, den näst högsta. Dessutom är lokalerna utrustade med den senaste tekniken.

I det som ska bli verkstadsdelen är byggarbetarna i full gång och flytten dit beräknas vara klar den sista januari. Här rör det sig om 4 000 kvadratmeter. Och till detta kommer provrummet som är 2 000 kvadratmeter. Totalt omfattar det nya HVDC-bygget 22 000 kvadratmeter.

Mellan 200 och 300 personer har arbetat/arbetar med bygget vars slutnota kommer att stanna vid 350 miljoner kronor

– Jag har jobbat i Indien och då var jag med om stora satsningar, men aldrig här i Ludvika. Så därför är det så kul att den här satsningen har blivit av här i Ludvika, tycker Olof Heyman.

Sofia Zetterlund är controller och har jobbat på ABB sedan 1995 och inom HVDC i två år. Hon är en av flera som flyttat in i det nya kontoret och hon tycker att det är bra att HVDC-personalen nu samlas till ett ställe.

– Vi har ju varit utspridda förut, så det här kommer att bli bra, säger hon och tillägger:

– En fördel är att man ser och träffar nya människor.

I november kommer byggnaden där ABB-skolan tidigare höll till att rivas och ytorna som då frigörs ska användas till parkering och ett grönområde.

I slutet av april nästa år ska hela projektet vara slutfört och den officiella invigningen kommer att ske i maj.