Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många redan på plats i ABB:s nybygge

Än är det dryga halvåret kvar innan ABB:s nya HVDC-bygge invigs, men verksamheten i de nya lokalerna har redan kommit i gång.

Annons

– Vi är glada att kunna visa det här nu och det är kul att vi har ledningens förtroende och att man vill satsa här i Ludvika, säger enhetschefen Olof Heyman.

Det är ett imponerande bygge. Första spadtaget togs i slutet av juni förra året. Och nu är så pass mycket klart att kontorsverksamheten sedan tre veckor tillbaka är i gång i de nya lokalerna.

HVDC är i dagsläget utspridd i flera byggnader på ABB-området och det nya bygget ska så småningom samla enhetens verksamhet till ett ställe. Det som i dag benämns Reflexen ska renoveras och sammankopplas de nya lokalerna.

Inblandade i projektet besökte många kontor innan de bestämde sig hur det skulle se ut. Nu finns ett komplex i fyra plan där kontorsytorna utgör 16 000 kvadratmeter.

– Det är öppna landskap som är i stort sett identiska på alla fyra plan. Totalt är det 700 kontorsplatser med expansionsytor för ytterligare 100–150 platser, upplyser Torsten Åslund, lokalansvarig på HVDC.

I kontorslokalerna finns ett antal konferensrum och så kallade tysta rum dit medarbetarna kan gå om de vill ha lugnt i kring sig vid exempelvis ett telefonsamtal. Konferensrummen är för övrigt döpta efter personer som har betytt mycket för HVDC-tekniken.

Projektet har också genomförts och genomförs utifrån ett miljöklassificeringssystem där högsta nivån är platina. HVDC-bygget har följt guldnivån, den näst högsta. Dessutom är lokalerna utrustade med den senaste tekniken.

I det som ska bli verkstadsdelen är byggarbetarna i full gång och flytten dit beräknas vara klar den sista januari. Här rör det sig om 4 000 kvadratmeter. Och till detta kommer provrummet som är 2 000 kvadratmeter. Totalt omfattar det nya HVDC-bygget 22 000 kvadratmeter.

Mellan 200 och 300 personer har arbetat/arbetar med bygget vars slutnota kommer att stanna vid 350 miljoner kronor

– Jag har jobbat i Indien och då var jag med om stora satsningar, men aldrig här i Ludvika. Så därför är det så kul att den här satsningen har blivit av här i Ludvika, tycker Olof Heyman.

Sofia Zetterlund är controller och har jobbat på ABB sedan 1995 och inom HVDC i två år. Hon är en av flera som flyttat in i det nya kontoret och hon tycker att det är bra att HVDC-personalen nu samlas till ett ställe.

– Vi har ju varit utspridda förut, så det här kommer att bli bra, säger hon och tillägger:

– En fördel är att man ser och träffar nya människor.

I november kommer byggnaden där ABB-skolan tidigare höll till att rivas och ytorna som då frigörs ska användas till parkering och ett grönområde.

I slutet av april nästa år ska hela projektet vara slutfört och den officiella invigningen kommer att ske i maj.