Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Många jobbar istället för att plugga"

I Älvdalen finns färre högskoleutbildade, men där finns istället en riklig mängd egenföretagare och ett näringsliv som utbildar sin egen personal.
Men i Särna finns undantaget som bekräftar den regeln. De senaste åren har fyra av byns ungdomar utbildat sig till läkare och de tjänstgör nu på olika lasarett efter långa högskolestudier.

– Givetvis spelar studietraditioner in i bilden men när det gäller Älvdalen så finns också väldigt många småföretag och många blir tidigt egna företagare, säger Karin Hellström på näringslivskontoret i Älvdalen.

I Älvdalens kommun finns det i nuläget 829 registrerade företag.

– Många börjar jobba som anställda men glider sedan över och startar egna företag, fortsätter Karin.

Kommunens största privata företag är Stiftelsen Idre Fjäll med som mest 450 anställda under högsäsong. Till det kommer alla som jobbar inom restaurangerna som drivs av privata företagare

– Vi utbildar vår personal igenom vår egen Idre akademi, säger Idre Fjälls VD Jocke Johansson.

Det handlar då främst om den säsongsanställda personalen som får en grundutbildning av arbetsgivaren för att kunna bemöta gästerna och för at de ska fungera i det arbete de är anställda att göra.

– När det gäller vår fasta personal så köper vi regelbundet utbildningsinsatser av företag för att vidareutbilda personalen, fortsätter Jocke.

– Sedan har vi en rad anställda som har olika högre utbildningar men det är ganska få med akademisk examen som jobbar här.

I Särna har i mångas ögon en status som en by med låg utbildning. Men det handlar om fördomar för frågan är om det finns någon by i Sverige som kan matcha Särna när det gäller att exportera högskoleutbildade.

Torbjörn Olsson är en av fyra unga särnabor som nu är färdig läkare.

– Jag jobbar som ST läkare på kirurgen i Visby, berättar Tobbe, som på lasarettet i Visby har en annan särnabo som kollega.

– Kerstin Conneryd är överläkare är på lasarettet och hon är också född och uppvuxen i Särna, men då som Kerstin Ångman, skrattar Tobbe.

I stort sett samtidigt som Tobbe blev färdig läkare så blev också Daniel Wästerlund, Göran Eriksson och Janette Larsson klara med sina läkarstudier. Fyra särnaungdomar i åldern 27-31 år, där Tobbe nu jobbar i Visby, Daniel i Mora, Göran i Falun och Janette i Oslo.

– Det går alldeles utmärkt att komma från en liten ort och studera vidare om motivationen finns, säger Tobbe.

– Sedan är vi ju betydligt fler som gått vidare och i vår generation finns det också flera civilingenjörer och andra som kommit långt, säger Tobbe och nämner Jonas Wästerlund och Petter Hällgren.

Systrarna Pernilla och Elenor Persson är andra exempel på högskoleutbildade särnabor.

– Jag läser nu sista terminen på min utbildning i grafisk design på högskolan i Kristinastad, men jag gör det på distans. Tack vare bredbandsuppkoppling går det att kombinera studierna med aat vara mamma, säger Elenor.

Hennes syster Pernilla bor i Jämtland och är utbildad personalvetare.

– Sedan finns ju fler unga som har läst på högskola härifrån Särna som lärarna på skolan, säger Elenor.

Lilla Särna med 1200 innevånare bevisar därmed med all tydlighet att det finns utrymme för att läsa på högskola även om man kommer från en liten ort i Älvdalens kommun. Frågan är om det finns någon ort som klarar av att matcha Särna när det kommer till antal högskoleutbildade i förhållande till invånarantal?