Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hyllade Lejsme Per

/
  • Nästa generations storspelemän. Lars- Emil och Carl-Henrik Öjeberget roade många med både musik och mellanspel.  Foto: Kenny Ericsson Tällberg

Annons

Under torsdagskvällen hördes mången variant av folkmusik från Lejsme Pers stuga vid Riihimäki. Anledningen till det var den årligt förekommande Lejsme Per aftonen. Men i år var det även jubileum för storspelemannen som gick ur tiden för 100 år sedan. På plats fanns nästa generations spelemän bröderna Öjeberget.

- Lejsme Per var en stor speleman, vi lyssnade när Malungs spelmanslag spelade låtar han gjort och det var riktigt bra, säger bröderna.

Bröderna Öjeberget är ett artistnamn plockat från deras egentliga efternamn och efternamnet plockades från just Öjeberget där de bor i Nyskoga. Lars-Emil och Carl-Henrik är 16 respektive 14 år gamla och de uppträder tillsammans sedan 5 år tillbaka med en folkmusikinspirerad musik baserad från Nyskoga där de kommer från.

- Vi får mer och mer spelningar att göra, säger de båda och tillägger att de har ett hektiskt schema framöver under sommaren.

Anledningen till att de båda börjat spela fiol och dragspel hittar man i deras släktträd där Morfar och gammelfarfar var händiga med de båda instrumenten. En av låtarna de framför har de gjort själva, en variant av Helen Sjöholms "Han är min man".

- Han är min bror heter den, vi skriver väl inte så mycket än men det kommer väl vad det lider, säger Lars-Emil.

I övrigt så spelade lärare och elever från folkhögskolan i Malung, där man har speciella folkmusikkurser. Och även Malungs spelmanslag som rev av några Lejsme Pers låtar.

Mer läsning

Annons