Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många hyllade Buud

När Moralöparen nådde en meriterande andraplats i Ultra-trail du Mont Blanc, UTMB, förra veckan så tog fru Zandra och bekanta ett snabbt beslut.
Det skulle bli en uppvaktning av Moras löparhjälte i hemmet i Utmeland.
Men det vara så många som ville vara med på söndagen, så uppvaktningen flyttades till bystugan.

Jonas mötte besökarna utanför bystugan med ett stort leende och delade ut en uppgift till gästerna, i form av en tipsrunda med tolv frågor om Jonas karriär.

Därefter var det tårta och kaffe med saft och ballonger till barnen. Borden hade dekorerats med Jonas medaljer och lite av hans tillbehör till ultralöpning. Men en dyrgrip, en guldmedalj, från ett av loppen gick Jonas med i fickan och visade upp den på förfrågan.

2012 har varit ännu ett framgångsrikt år för Jonas. Han tog sitt tredje VM-silver och tredje EM guld på 10 mils långlöpning. För sjätte året i rad vann han Swiss Alpine Maraton, en löpning på 78 kilometer i en stigning 2 600 meter.

I år bestämde han sig även för UTMB och nådde en meriterande andra plats bland 2 500 startande. På grund av dåligt väder kortades banan ned från 168 kilometer till drygt elva mil med start och mål i Chamonix. Men det avverkades 9 600 meters höjd under tävlingen och Jonas var nere redan i juli och provsprang delar av banan.

Peter Fredriksson, Jonas serviceman under loppet, intervjuade Jonas om loppets genomförande under uppvaktningen samtidigt, som bilder visades från starten och målgång i bystugan.

I dagarna sändes även en halvtimmas långt reportage om tävlingen på Eurosport.

Det framkom att Jonas kört efter samma upplägg, som i Swiss Alpine Maraton med att ta det lugnt i de inledande uppförs sträckorna och sedan släppa på bromsen nedför.

– Det var ett bra recept, berättar Jonas.

Vid servicestationen efter sju mil var Jonas väldigt pigg. Men två mil senare verkade han enligt Peter Fredriksson lite förvirrad och glömde pannlampan när han skulle rusa iväg. Men han upptäckte misstaget tämligt omgående.

– Jag hade två man före mig när det var några mil kvar, förklarar Jonas

En av dem, en spanjor, hade sedan skadat sig på en passage och bad mig stanna. Jag kollade läget och varskodde sedan personal vid nästa kontroll tre kilometer senare att spanjoren behövde assistans.

Vid sista kontrollen före mål var Jonas så glupsk att han vräkte i sig allt som servicemannen Peter hade med i matväg exempelvis 6 deciliter sportdryck och pannkakor fyllda av sylt med mera.

– Vann loppet gjorde hemmalöparen Francoais I´Haene, som kan jämföras med den lokala franska motsvarigheten till Moras Staffan Larsson, enligt Jonas.

Men därefter fick den franska publiken jubla över Jonas andra plats. Alla löparna i ultraracet togs emot som hjältar av en entusiastisk publik.