Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågetecken kring två hundars död

Två mindre hundars död under natten till torsdagen har nu lett till rykten om förgiftat kött som lagts ut vid Sportfältet i Borlänge. Länsveterinär Olle Rylander ställer sig dock tveksam till ryktet.

Annons

Det var på torsdagsmorgonen som uppgifter började spridas på sociala medier om de båda små hundarnas död.

Där uppgav hundägaren misstankar om att hundarna kunnat fått i sig förgiftat kött i samband med att de rastades på Sportfältet på onsdagskvällen.

Hundarna hade släppts lösa och då sprungit till en skogsdunge där ägaren kunde se hur de åt på någon form av kött.

Ägaren blev orolig och försökte få hundarna att kräkas, något som misslyckades. Morgonen därpå hittades de döda i sängen.

– Hundarna fördes hit och jag kunde bara konstatera att de var döda, säger Miriam Reistad, distriktsveterinär i Borlänge.

För henne berättade ägaren om sina misstankar om förgiftning.

– Jag kan inte säga att hundarna förgiftats. För att konstatera det krävs en obduktion, något försäkringsbolaget inte menade att var nödvändigt, säger Miriam Reistad.

Hon ser inte heller någon anledning till oro eller till att varna hundägare för att rasta sina hundar i området kring Sportfältet.

Inte heller länsveterinär Olle Rydell tycker att beskrivningen av hundarnas död pekar på att de förgiftats.

– En hund som förgiftats somnar inte bara in. Den blir orolig och får med stor säkerhet både kräkningar, diarréer och förlamningssymptom, säger han.

Att ägaren skulle ha haft hundarna i sin säng - och dessutom under sitt täcke - under en natt då de dött av förgiftning är han mycket tveksam till.

– Att en hund kan dö hastigt av efter att ha drabbats av något akut kan naturligtvis hända. Men att två hundar skulle dö i ens säng av förgiftning utan att man märker det är högst osannolikt, säger Olle Rydell.

Polisen bekräftar att en anmälan lämnats in om händelsen och att ägaren misstänkt förgiftning. Ärendet har dock redan avskrivits.

Det är inte första gången som uppgifter florerar om att förgiftat kött skulle ha påträffats kring Sportfältet med syftet att förgifta hundar.

Liknande rykten har också förekommit från andra håll i landet. Uppgifterna har dock aldrig visat sig stämma.

Istället betecknats ryktesspridningen vara av samma typ som "råttan i pizzan".

Annons