Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många företag beroende av EU-export

Krisen i Europa påverkar Dalarna - 570 företag registrerade i Dalarna exporterar till EU. Det är en relativt låg andel med tanke på att det i Sverige finns 41600 företag som exporterar till EU.

Många europeiska länder står inför stora ekonomiska utmaningar, en utveckling som påverkar förutsättningarna för de många företag i länet som har en stor del av sin försäljning i de krisdrabbade länderna. Flera av dessa företag står nu inför stora utmaningar och vikande intäkter, något som även kommer att påverka företagens underleverantörer.

– I Dalarnas län finns det 570 företag som exporterar till EU och det som exporteras är allt från pappersprodukter till livsmedel. Att det går bra för vår exportnäring betyder mycket för jobben och välståndet i länet. I Statistiken har vi använt oss av SCB:s definitioner och det betyder att ett exportföretag som ABB i Ludvika inte finns med i Dalasiffrorna utan i Västmanlands där Svenska ABB har sitt huvudkontor säger Carl Ström, regionchef Svenskt Näringsliv.

Sannolikt kommer Dalarna också att påverkas regionalt olika av euro-kronan-problematiken om man tittar på kommunnivå i statistiken där arbetsmarknadsregion LA 50 med kommunerna i nedre Siljansområdet, Falun Borlänge och Säter som har olika exponering mot Euroländerna.

Minst beroende av Europaexport är Älvdalen och Orsa och högst beroende finns i Falun.

Det är framför allt länen i södra Sverige som har högst EU-beroende, Dalarnas grannlän har mellan vardera mellan 467 och 604 företag med EU-export.

Dalarnas 570 företag är alltså betydligt fler än motsvarande siffra för såväl Västmanlands län 467 företag som Gävleborgs län 478 företag och i princip lika många som är fallet i de andra grannlänen

– Man brukar säga att Dalarna är Sveriges fjärde största exportlän. Över 50 procent av Sveriges BNP utgörs av export, 57 procent av varuexporten går till andra EU-länder och den lokala påverkan av minskad efterfrågan från utlandet kan vara betydande.

 – Det är viktigt att den exportberoende industrin får vara vägledande i avtalsrörelsen. Ett bra lokalt företagsklimat är centralt för att minska kommunens sårbarhet i svåra tider som de nuvarande. Även om effekterna av den här krisen är svåra att omgående motverka bör målet vara att nästa kris ger mindre effekter lokalt. Kommuner med bra företagsklimat och som inte är beroende av ett fåtal stora arbetsgivare har större förutsättningar att klara kriser, säger Ström.