Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många fördelar med gåmöten ute

Walk and talk är ett nytt grepp för effektivare och friskare personal. På tre månader har anställda på Sogeti i Borlänge haft möten under promenader och bara sett fördelar.
– Man blir piggare och effektivare på eftermiddagarna, säger IT-konsulten Mikaela Hedberg.

Annons

Idén om att ha utomhusmöten medan man går har projektledaren Lars Wallman snappat upp från Försvarsmakten där han tidigare varit anställd.

– Där har man kommit fram till att ståmöten eller promenadmöten är mycket effektivare, säger han.

Den så kallade Trapgruppen som Lars Wallman chefar över på Sogeti i Borlänge har till största delen stillasittande kontorsarbete. Eftersom sjukfrånvaron varit ganska hög så tyckte Wallman att det behövdes något för att bryta mönstret.

– Då är det här ett enkelt sätt att få i gång dem.

Direkt efter lunchen på måndagar, onsdagar och torsdagar går därför numera hela gruppen på upp till 26 personer i samlad tropp en sträcka från Teknikdalen, runt högskolan eller genom Vattenparken och tillbaka.

– I början tog det 35 minuter, men nu är vi nere på 25, så steglängden har ökat av bara farten, säger Lars Wallman.

Det krävs ingen extra utrustning mer än ett par skor och fördelarna är många. Mötena blir effektiva och de anställda får frisk luft, ljus och förbättrad kondition. Muskulaturen i bål och rygg stärks och stressen minskar.

– Dessutom minskar paltkoman efter lunchen och promenaderna fungerar också lite som teambuildning.

Promenaderna sker i ur och skur och några ursäkter för att inte vara med godtas inte.

– Nej, det enda är om man har möte med en kund, då får man dispens.

Vilken typ av möten har ni när ni promenerar?

– Vi har ingen fast agenda utan pratar om det vi behöver. Ofta går vi i smågrupper och pratar om delprojekt, men vi kan också diskutera i hela gruppen, säger Lars Wallman.

– Ibland väntar man med att ta upp en fråga tills vi har våra walk and talk, fyller Mikaela Hedberg i.

Vad händer om man pratar om annat än jobbet?

– Det går väl bra, för det är ju sådant man gör ändå vid kaffeautomaten och så, men jag tror att 95 procent av samtalen faktiskt är arbetsrelaterade, säger Wallman.

Har ni märkt någon skillnad?

– Ja, folk känner sig lite mera spänstiga och det har varit mindre sjukdom i år jämfört med förra året, iallafall fram tills för ett par veckor sedan då vi kom in i en sjukperiod, säger Lars Wallman.

Jan Eriksson var en av dem som deltog när tidningen följde med på ett utomhusmöte.

– Jag är jättetrött efter maten, men det här får mig att vakna till, säger han.

De anställda får också ett friskvårdsbidrag på 2 300 kronor per år att använda på fritiden samt massagebidrag på upp till 1 200 kronor. Just nu pågår också en aktivitetstävling där den som rör sig flest halvtimmar vinner ett hemligt pris.

– Det är inte på så blodigt allvar men ännu en anledning att man ska röra på sig. Jag tycker det är ett bra initiativ, säger Mikaela Hedberg.