Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många danska ekobönder lämnar Arla

Missnöje med mjölkpriset bidrar till att många ekologiska mjölkbönder i Danmark lämnar samarbetet med Arla Foods vid årsskiftet. Det innebär att Arla förlorar nästan en femtedel av den ekologiska mjölk som bönderna förser mejerikoncernen med i dag, rapporterar Ritzau.

Ett trettiotal ekobönder som lämnar Arla ska i stället leverera ekomjölk till andra mejerier i både Danmark och Tyskland.

Vissa ekologiska mejerier, särskilt söder om gränsen, erbjuder högre pris än vad vi gör just nu och kommande månader. Det är tråkigt att de lämnar, men vi tvivlar inte en sekund på att Arla förblir konkurrenskraftigt i det långa loppet, säger Povl Krogsgaard, vice vd hos Arla Foods, till Ritzau Finans.

Vid årsskiftet lämnar även elva svenska ekobönder Arla för att börja samarbeta med andra mejerier. Men enligt Arla rekryteras samtidigt nya ekoproducenter i bland annat Sverige och Danmark - det handlar om ungefär lika stora volymer mjölk som tappas vid årsskiftet.