Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många byggnader står som fina landmärken över hans livsgärning – Minnesord över Erik Simon Osterman

En mycket god vän och själsfrände har gått ur tiden. Erik Simon Osterman avled den 9 april vid en ålder av 80 år i kretsen av sina närmaste.

De senaste åren fördunklades Simons syn successivt och till slut blev han helt blind. För en arkitekt, som hela sitt liv varit beroende av öga-handkontakten, blir detta funktionshinder ett dråpslag. Med hjälp av hustrun Majbritt fick han nya ögon och en ovärderlig handledare.

Jag ser framför mig många bilder av Simon: underfundig lumparkompis, omtänksam familjefar, sportintresserad Råbock, lekfull pappa och pålitlig vän.

I Falun byggde vi hus i Varggården samtidigt. Simon ritade sitt eget förstås och jag köpte nyckelfärdigt. Grannsämjan var mycket god och våra familjer fann varandra. Gotland och Fröjel stod högt i kurs hos Ostermans och vi kunde när vi hälsade på hos dem tillsammans begrunda raukarnas skulpturala arkitektur och de magiska solnedgångarna vid havet.

Simon var under några år ordförande i Slätta SK och jag var då sekreterare i klubben. Ungdomsverksamheten tillmättes stor betydelse och inte minst tjejfotbollen började få ta plats. I sin yrkesroll som arkitekt blev Simon mycket skicklig på att utforma skolmiljöer. Många är de skolor, som formgivits av honom. De byggnader arkitekten Osterman lämnat efter sig står som fina landmärken över hans livsgärning.

Tillsammans utvecklade Simon och jag en livslång vänskap. De spår han satte hos mig är av mer personlig art och kan närmast beskrivas med ett varmt brett leende. Detta förhållande manifesteras i kretsen av 1963 års män. En samling Dalasoldater av särskild kvalitet, som nu med ålderns rätt minskar i antal.

Våra tankar går i dessa dagar till hustrun Majbritt och sönerna Jesper och Jonas med familjer.

Se ljuset övervinna mörkret evinnerligen.

Vännerna Ragnar Nåhem och Marianne Gottfridsdotter Nåhem