Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mandarinänder väcker uppståndelse

"Som ett smycke...", och en "extremt ovanlig fågel...". Så har mandarinanden rubricerats vid sina besök i bland annat södra Närke i Kumlasjön, där den observerades så sent som under påskhelgen.

Att det är frågan om en färgsprakande art kan nu även boende längs Kolbäcksån hålla med om. Här vistas ett mandarinandspar sedan annandag påsk och förefaller trivas bra med såväl folk som andra mer hemtama fågelarter.

Kerstin Jansson på Badhusvägen i Smedjebacken kan inte annat än instämma i att det är frågan om synnerligen vackra fåglar, där hannen är den som svarar för det mesta av färgprakten.

– De är också ganska tuffa. När det läggs ut mat så motar de undan både måsar och gräsänder, berättar hon.

Enligt lokal fågelexpertis är det ändå inte frågan om en ornitologisk sensation, och arten beskrivs inte som spontan i Sverige.

Kerstin Jansson och hennes grannar har dock noterat en detalj. Nämligen att nykomlingarna i Kolbäcksån inte är ringmärkta, vilket i så fall tyder på att fåglarna i det här fallet inte är ett par rymlingar från någon park i södra Sverige.

Klart står dock att mandarinanden med människans "hjälp" kom till England och Europa från Östasien redan på mitten av 1700-talet för att bli prydnadsfågel i parker.

I andra europeiska länder gjordes samma sak, vilket senare ledde till att fåglar rymde, blev förvildade och häckar numera regelbundet på flera platser i Europa.

Det svenska klimatet tycks passa arten, och det talas bland annat om lyckade häckningar i Jämtland.

Vad det vackra paret i Kolbäcksån har för planer är oklart. Den livsmiljö som den ringlande ån erbjuder torde dock passa med tanke på att mandarinänder sägs föredra små vattendrag med träd längs stränderna, där redet gärna byggs i håligheter i träden.